1515
DIGITALT: HOT MOT KONKURRENSEN PÅ SAKERNAS INTERNET - EU

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Risken finns att konkurrensen inom sakernas internet kommer att begränsas av att grindvakter växer fram.

Inom röstassistans har Google, Amazon och Apple byggt sina egna vertikalt integrerade ekosystem som gör det svårt för andra företag att konkurrera.

Den preliminära slutsatsen drog EU-kommissionen i en undersökning av konsumentmarknader inom sakernas internet, som publicerades på onsdagen.

"Vi är oroliga för att det finns en risk att grindvakter växer fram, och att de kan skada konkurrensen, som skadar framväxande företag och konsumenter", sade Margrethe Vestager, kommissionens vice ordförande för konkurrensfrågor, i ett uttalande.

Kommissionen startade en undersökning av sektor i juli ifjol. Svaren från fler än 200 företag har i stort bekräftat kommissionens farhågor.

De flesta företag som svarade pekade på investeringskostnader i teknik och konkurrenssituationen som de största hindren för att ta sig in på marknader eller för att expandera.

Kostnaderna är särskilt höga inom röstassistans, där jättarna bakom integrerade ekosystem också står för operativsystemen som används för smarta, mobila enheter.

Företagen som svarade kommissionen att de oroades specifikt över att jättarna använde sig av exklusivitetsavtal eller paket som begränsade möjligheten till att välja en annan röstassistans.

Vidare fick innehavarna av operativsystemen tillgång till en stor mängd data, inklusive hur konsumenter och andra enheter interagerade. Denna data kan ge dem konkurrensfördelar.

En brist på gemensamma standarder leder också till en brist på interoperabilitet, ansåg svarande företag.

Kommissionens slutsatser är preliminära. En remissrunda ska hållas fram till den 1 september.

Sedan planerar kommissionen att lägga fram sin slutrapport under första halvåret 2022.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?