Annons
BÖRSEN: SMÅ INDEXRÖRELSER I KORTEN I STARTEN, SEB SLOG ESTIMAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Terminerna för de ledande Europabörserna handlades i en svagt negativ tendens inför måndagens öppningshandel.

Rapportfloden fortsätter och onsdagsmorgonen har bland annat bjudit på siffror från SEB, MTG, Skanska och Assa Abloy.

Vid 8.30-tiden handlades Frankfurtbörsens DAX-termin på minus 0,1 procent och i Paris var CAC40-terminen ned 0,2 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en liknande utveckling i den svenska öppningshandeln.

Tisdagens USA-börser hade en stark utveckling och vid stängning stod de tre huvudindexen nära dagshögsta nivåer. Breda S&P 500 ökade 1,6 procent och räknat från Stockholmsbörsens stängning var det en uppgång med 0,4 procent.

Det följdes av stigande börser i Asien på onsdagen. Tokyobörsen låg på plus 1,1 procent på morgonen svensk tid och i Hongkong steg Hang Seng-indexet med 2,2 procent.

SEB:s rörelseresultat på 9.118 miljoner kronor visade sig vara klart bättre än väntat. Bland annat överraskade räntenettot positivt, främst på grund av ökade inlåningsmarginaler som en följd av de höjda styrräntorna.

Gamingbolaget MTG sänker sina utsikter för helåret 2022 och räknar nu med en proforma-tillväxt på 5–6 procent justerat för valutaeffekter. Tidigare väntades ungefär 10 procent. MTG:s justerade ebitda-resultat i det gångna kvartalet låg på 374 miljoner kronor, i Infronts konsensus var 326 miljoner kronor.

Byggbolaget Skanskas rapportsiffror hamnade över förväntan på bred front med ett rörelseresultat på 1.518 miljoner kronor i tredje kvartalet (väntat 1.326). Orderingången var stark och trots ett försvagat makroekonomiskt läge förblev lönsamheten god under det tredje kvartalet, skrev Skanskas vd Anders Danielsson i rapporten.

Även låsbolaget Assa Abloys rörelseresultat på 4.973 miljoner kronor låg över konsensus, som var 4.636 miljoner kronor.

Trelleborgs kvartalssiffror var något över förväntan. Industrikoncernen bedömer att efterfrågan i det fjärde kvartalet 2022 blir något lägre än under det tredje kvartalet, justerat för säsongsvariationer.

Bilåterförsäljaren Bilias operativa rörelseresultat minskade i tredje kvartalet, främst som en följd av avyttrade verksamheter, lägre resultat för Norge samt för försäljning av begagnade bilar. Vd Per Avander pekar på det positiva i att Bilia nu får signaler om högre leveranser av nya bilar under fjärde kvartalet "vilket skulle innebära att delar av vår rekordhöga orderstock kan levereras till kund".

Betssons genomsnittliga dagliga intäkter under inledningen av fjärde kvartalet 2022, till och med 24 oktober, var 38,1 procent högre än de genomsnittliga dagliga intäkterna för hela fjärde kvartalet 2021. Speloperatören kom med en positiv vinstvarning tidigare i oktober och onsdagens rapportutfall var i linje med de siffrorna.

Gruvbolaget Lundin Minings bruttoresultat blev 82,5 miljoner dollar (304) i tredje kvartalet. Minskningen beror på högre rörelsekostnader som ett resultat av inflationstryck och lägre metallpriser netto, enligt Lundin Mining.

Vidare i rapportskörden låg spelutvecklaren Stillfronts rörelseresultat på 250 miljoner kronor, vilket bommade vad analytiker räknat med. I Infronts sammanställning var konsensus 299 miljoner kronor. Stillfront förväntar sig inte längre att nå sin helårsprognos om organisk tillväxt i mitten av ett ensiffrigt positivt intervall för 2022.

Bioarctics två grundare och huvudägare, Lars Lannfelt och Pär Gellerfors, har vardera sålt 1,75 miljoner B-aktier i forskningsbolaget, totalt motsvarande 4,0 procent av kapitalet och 1,2 procent av rösterna i Bioarctic. Aktierna såldes till kurs 238 kronor.

Bland övriga nyheter meddelar Oncopeptides att data från fas 3-studien Lighthouse bekräftar den kliniska nyttan av melflufen för patienter med relapserande refraktärt multipelt myelom.

På rekommendationsfronten har SEB Equities sänkt Viaplay till behåll från köp. Handelsbanken Capital Markets har höjt den långsiktiga rekommendationen för SSAB till outperform från tidigare market perform. Handelsbanken har också dragit ned den kortsiktiga rekommendationen för Billerud till behåll från köp och långsiktig rekommendation för SSAB till outperform från tidigare market perform.

I Telia avskiljs halvårsutdelning om 1:05 kronor på onsdagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera