1515
Annons
SCANIA: ORDERINGÅNGEN SJÖNK 43% 1 KV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lastbilstillverkaren Scania, som ingår i lastbilskoncernen Traton, redovisar en orderingång på 20.988 lastbilar och bussar för det första kvartalet 2022, vilket motsvarar en nedgång 43 procent jämfört med motsvarande period 2021.

Scanias rörelseresultat minskade 44 procent till 2.607 miljoner kronor (4.657) för det första kvartalet.

Omsättningen för kvartalet blev 34.757 miljoner kronor (35.708), motsvarande en nedgång med 3 procent.

Rörelsemarginalen blev 7,5 procent (13,0).

"Årets första kvartal har präglats av en hög grad osäkerhet till följd av det förändrade makroekonomiska och geopolitiska världsläget. På Scanias nyckelmarknader är aktivitetsnivån dock fortsatt hög och efterfrågan på lastbilar stark", skriver vd Christian Levin i kvartalsrapporten.

Han pekar på att Scania även under första kvartalet var restriktiva med orderläggningen för lastbilar på grund av en redan stor orderbok och produktionsomställningen till Scanias nya drivlineprogram, därav den minskade orderingången.

Bristen på halvledare och andra komponenter i den globala leveranskedjan har fortsatt att orsaka produktionsstörningar under kvartalet även om situationen har lättat något under periodens senare del.

Vidare har leveransflödena även destabiliserats av konflikten i Ukraina.

"Med enbart ett fåtal leverantörer i regionen har Scania drabbats lindrigare än andra tillverkare men industrin i sin helhet påverkas av stigande råvaru- och energipriser och brist på arbetskraft", skriver Christian Levin.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera