1515
BÖRSEN: ÖPPNING I MOLL VÄNTAS, KINABESVÄR ESKALERAR HOS H&M

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en dämpad öppning på torsdagen, efter onsdagens tätkänning för storbolagsindexet OMXS30. H&M:s bekymmer i form av kinesisk konsumentvrede eskalerade under onsdagskvällen, men visst stöd för klädbolaget fanns att hämta i en riktkurshöjning från HSBC.

Med omkring en halvtimme kvar till öppning indikerades OMXS30 öppna omkring 0,5 procent ned att döma av IG Markets optionshandel, vilket var något mer än terminsrörelserna på kontinenten. Frankfurtbörsens DAX-index och Parisbörsens CAC40 var ned med 0,1 procent respektive 0,2 procent inför öppning.

Sentimentet tycktes pressat sedan amerikanska index dalat på onsdagskvällen, med särskild tonvikt på fall i techsektorn. I Asien förlöpte handeln med blandat utfall.

Turbulensen kring H&M:s ställningstagande för den förföljda minoritetsbefolkningen uigurerna i Xinjiangprovinsen fortsätter. Nu har kinesiska telefontillverkare som Huawei och Xiaomi dragit tillbaka H&M:s app från användning i landet, samtidigt som sökmotorn Baidu har raderat H&M och flera karttjänster likaså för obestämd tid, enligt Tencents nyhetstjänst QQ News.

Klädbolagets aktie, som stängde omkring 2 procent ned på onsdagen till 206:50 kronor, fick dock stöd av en riktkurshöjning hos HSBC till 260 kronor från 205 kronor, med upprepad köprekommendation.

Ett annat bolag under turbulenta förhållanden är läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som under natten meddelat att den primär analys av den tidigare ifrågasatta amerikanska fas 3-studien med bolagets covid-19-vaccin AZD1222 nu bekräftat vaccinets säkerhet och effekt, som dock är något lägre än tidigare resultat.

Analysen visade på 76 procents effekt mot covid-19, 3 procent lägre än tidigare uppgett. Samtidigt redovisas 100 procents effekt mot allvarlig sjukdom och sjukhusbehov.

Industriautomationsbolaget ABB kan tänkas få stöd av att den tyska robotkonkurrenten Kuka räknar med högre intäkter och positivt ebit-resultat för 2021 efter att helåret 2020 slutat med 113 miljoner euro i förlust.

Den riktade nyemission värd 1,1 miljarder kronor som föranletts av MTG:s förvärv av gamingbolaget Nya Zeeland-baserade Ninja Kiwi, utvecklare och utgivare av Tower Defense-spel för mobil, genomfördes med en rabatt på 3 procent jämfört med onsdagens stängningskurs.

Det amerikanska investeringsbolaget Atairos blir ny storägare i MTG efter att ha köpt ungefär hälften av aktierna i emissionen.

Oljebolaget Enquest har lämnat rapport, och där redovisat ett rörelseresultat på ebitda-nivå som sjönk till 551 miljoner dollar från 1.007 miljoner dollar på helårsbasis. Omsättningen var i princip halverad jämfört med 2019. bedömningen att oljeproduktionen under 2021 kommer att motsvara cirka 46.000-52.000 fat oljeekvivalenter per dag i snitt upprepas dock för 2021. Snittproduktionen 2020 var 59.116 fat per dag.

I övrigt noterbart på rekommendationsfronten var att fondbolaget EQT:s rekommendation höjts hos SEB Equities till köp från behåll. Riktkursen höjs till 300 från 279 kronor. EQT-aktien stängde på 266 kronor på onsdagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?