1515
EU: SKA BLI PIONJÄR INOM ARTIFICIELL INTELLIGENS, REGLERA RISK

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen föreslog på onsdagen ett ramverk för att främja snabb utveckling inom artificiell intelligens i EU.

Samtidigt ska risker regleras.

"AI är ett medel, inte ett mål. Det erbjuder enorma möjligheter på mycket olika områden som hälsa, transport, energi, jordbruk, turism och cybersäkerhet", sade EU:s industrikommissionär Thierry Breton.

Förslaget till lagramverk ska garantera säkerhet och grundläggande rättigheter för människor och företag. Men det ska också gynna investeringar, innovation och ökad användning av AI.

"Förtroende är en förutsättning, inte något som är bra att ha. Med dessa regler går EU i täten för att utveckla nya globala normer så att man ska kunna lita på AI", sade Margrethe Vestager, kommissionens vice ordförande i digitala frågor.

Oacceptabla risker ska förbjudas. Dit hör hot mot säkerhet, levebröd och människors rättigheter.

Som exempel nämnde kommissionen leksaker som uppmuntrar minderåriga till farligt beteende eller staters betygsättning av socialt beteende, som sker i Kina.

Högriskområden kommer att regleras kraftigt. Dir hör transporter, annan kritisk infrastruktur och livsavgörande beslut, som låneansökningar, jobbrekrytering eller intagningsprov för utbildningar.

Andra områden med hög risk är rättsskipning, till exempel utvärdering av bevis eller verifiering av resedokument.

Inom högriskområden ska det finnas krav på riskbedömning, mänsklig övervakning, dokumentation och information.

Områden med begränsad risk behöver bara informera användaren att denne interagerar med en maskin.

De allra flesta områden väntas medföra minimala risker. Där innebär förslaget fri användning av AI.

Kommissionen kommer att föreslå att olika befintliga EU-stöd riktas till AI. Kommissionen påminde också att EU-länderna själva är ålagda att anslå minst 20 procent av EU-stödet man får från coronafonden till den digitala omvandlingen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?