Annons
NEW YORK: BLANDAT, ENERGI OCH TEKNIK VINNARE, S&P500 -0,2%(OMS)

(Omsändning: skickades första gången på tisdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna avslutade tisdagshandeln med blandade rörelser för de tre huvudindexen efter att vändningen till röd mark mildrades något under de sista handelstimmarna. Sektorsvis blev energibolagen tydliga vinnare samtidigt som teknik och bolag inom sällanköpsvaror bjöd på uppgångar.

Vid börstängning hade Dow Jones industriindex landat på en nedgång om 0,4 procent till 29.137. Det tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,3 procent till 10.830 samtidigt som det bredare S&P 500 var ned 0,2 procent till nivån 3.648. Räknat från Stockholmsbörsens stängning sjönk S&P 500 med 0,5 procent.

Under kvällen talade Neel Kashkari, Fed-chefen i Minneapolis, som återigen tydliggjorde vikten av att fortsätta med den nuvarande åtstramningstakten ända tills det finns tydliga tecken på att inflationen avtar.

"Det enda misstaget som jag är mycket medveten om, som jag vill undvika att upprepa från 1970-talet, är när beslutsfattare såg ekonomin försvagas, såg inflationen börja avta och sedan sänkte de räntorna och trodde att de hade gjort det. Och sedan flammade inflationen upp igen. Det tror jag är ett misstag som vi inte kan göra och inte kommer att göra", sade han i samband med ett event, enligt Wall Street Journal.

På bolagsfronten var det blandade rörelser för de olika sektorerna. Starkast utveckling uppvisades av energisektorn som adderade 1,2 procent. Även tekniksektorn var upp, med 0,2 procent, och bolag inom sällanköpsvaror steg 0,3 procent. Tisdagsförlorare blev samtidigt bolag verksamma inom dagligvaror. Där var sektorindexet inom S&P 500 ned 1,7 procent och bolag som Procter & Gamble backade 2,7 procent.

Flera kryssningsbolag stärktes, något som CNBC hänvisade till att Kanada ska slopa tidigare reserestriktioner på grund av covid, med start i nästa månad. Royal Caribbean och Norwegian Cruise Line steg båda omkring 4 procent.

Tesla bjöd på en uppgång om 2,5 procent. Elbilstillverkaren väntar sig mycket höga leveransvolymer i slutet av tredje kvartalet, enligt nyhetssajten Electrek som hänvisar till ett e-postmeddelande från Teslaledningen till personalen.

Även flertalet halvledarbolag överpresterade index. Bland andra var Nvidia upp 1,5 procent samtidigt som AMD steg 1,3 procent. Micron Technology var upp 3,5 procent.

Den kinesiska elbilstillverkaren Li Auto har sänkt sin leveransprognos för det tredje kvartalet till följd av begränsningar i försörjningskedjan. Aktien var försvagades med 2,5 procent. Sektorkollegan Lucid Group avancerade 2,4 procent efter att analyshuset Cantor Fitzgerald inlett bevakning med rekommendationen övervikt, enligt CNBC.

På makrofronten publicerades siffror på tisdagseftermiddagen som visade att orderingången på varaktiga varor exklusive transportsektorn ökade 0,2 procent i augusti och det var i linje med förväntningarna. Uppgången i huspriserna har dämpats, medan hushållens förtroende steg i september enligt Conference Boards mätning.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 9 punkter till 3,97 procent och dollarn stärktes med 0,2 procent mot den svenska kronan till 11:37.

Graf: S&P 500 tisdagen den 27 september.

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera