1515
BÖRS: ASTRA ZENECA OCH SHB FAVORITER BLAND SMÅSPARARE I OKTOBER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsaktiviteten i oktober är hög och privatspararna nettoköpte aktier för åttonde månaden i rad. Men en viss försiktighet märks efter de senaste veckornas börsoro och köpen är något mindre än föregående månader.

Det skriver Avanza i sin månadsstatistikrapport och pekar på att i det korta perspektivet är nu marknadens fokus på smittspridningen samt presidentvalet i USA, vilket kan få volatiliteten att öka ytterligare.

Nordnet pekar i sin månadsstatistikrapport på att det är en stor nervositet på marknaden, som tilltagit i styrka i takt med att nedstängningarna till följd av tilltagande virusspridning igen blir mer omfattande än marknaden först hoppades på eller trodde.

"Spararna agerar precis som i under vårens turbulens med hög aktivitet", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Enligt Avanzas prelimiära siffror för oktober gjorde privatspararna 352.000 affärer per dag i oktober. Det är en ökning med 92 procent jämfört med samma månad i fjol.

Månadens köplista hos Avanza utmärks av mindre konjunkturkänsliga aktier och toppas av läkemedelsjätten Astra Zeneca och Sobi.

"Spararna sätter stort hopp till Astra Zenecas vaccinstudie och antalet aktieägare har ökat med nära 150 procent sedan årsskiftet. Kurslyftet har uteblivit, men potentialen för vaccinstudien kvarstår alltjämt. Astra Zenecas patentportfölj är bred och bolaget bedöms ha goda tillväxtförutsättningar inom de fyra terapiområden som de fokuserar på. Spararna får alltså en aktie med både tydligt defensiva kvalitéer och en spännande pipeline framåt", säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Hos Nordnet ligger Handelsbanken i topp på köplistan. Sedan början av september har antalet sparare som äger aktien via Nordnet ökat med 40 procent.

På oktober månads säljlista finns bland annat aktier som är årets kursvinnare, skriver Avanza. Mest sålda aktie är kursraketen Sinch både hos Avanza och Nordnet och därefter Swedbank.


Följande är Avanzas respektive Nordnets topp tre köpta/sålda aktier i oktober:


Avanza:


Köpta: Astra Zeneca, Sobi, Handelsbanken


Sålda: Sinch, Swedbank, H&M


Nordnet:


Köpta: Handelsbanken, Investor, KinnevikSålda: Sinch, Swedbank, Engelska SkolanSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?