Annons
NEW YORK: FORTSATT SVAG HANDEL, ENERGI MOTSTRÖMS, S&P 500 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna sågs inleda veckans första handelsdag återigen brett nedåt sedan fredagens pessimism, i samband med att konferensen i Jackson Hole inleddes, inte tycktes lätta över helgen.

Vid 15.50-tiden hade Dow Jones industriindex backat 0,8 procent till 32.030. Nasdaqs kompositindex var ned 0,6 procent till 12.070 och det bredare S&P 500 föll lika mycket till 4.032.

Det dystra humöret kommer efter en fredagshandel som bjöd på kraftiga nedgångar, då Jerome Powell höll tal under konferensen i Jackson Hole. Det breda S&P 500-indexet försvagades då 3,4 procent och Dow Jones 3,0 procent. Talet och budskapet var "föga överraskande att räntehöjningarna kommer att fortsätta och att det dröjer innan räntan kan sänkas", kommenterade SEB i ett marknadsbrev på måndagen.

Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, sade även på lördagen i Jackson Hole att hon tror att Fed höjer räntan till lite över 4 procent nästa år och sedan håller den där under resten av 2023.

Hon sade samtidigt att det är en öppen fråga om Fed höjer med 50 eller 75 punkter vid septembermötet.

"Vi har ännu inte sett, vad jag tycker, tillräckligt övertygande bevis för att inflationen ligger på en nedåtgående bana, jag är inte övertygad om att den toppat ännu", sade hon.

Sektorsvis var energi den enda sektorn som tydligt låg över nollstrecket, möjligtvis stöttat av en uppgång hos oljepriserna. Sektorindexet inom S&P 500 steg 1,2 procent och Exxon Mobil placerade sig bland vinnarna med en uppgång på 2,1 procent.

Netflix utvecklades uppåt med 2,1 procent. Streamingbolaget uppges överväga ett månadspris om mellan 7 och 9 dollar för sin snart debuterade annonsstödda tjänst, enligt Bloombergs rapportering, att jämföra med nuvarande priset på 15:49 dollar för bolagets mest populära annonsfria tjänst.

Datortillverkaren Dell har nu upphört med all sin verksamhet i Ryssland efter att ha avbrutit försäljningen i landet, men även i Ukraina, i februari. Aktien stärktes med 1,0 procent.

Apple planerar att börja tillverka Iphone 14 i Indien cirka två månader efter lanseringen i Kina. Åtgärden är avsedd att minska väntetiden mellan marknaderna från den vanliga sex till nio månader. Aktien retirerade 1,0 procent.

Råvarukemiföretaget Dow Inc. backade 2,8 procent. Keybanc har sänkt rekommendationen för aktien till "underweight" från "sector weight" och resonerar att Dows marginaler och vinster under innevarande kvartal kan komma att närma sig lågkonjunkturnivåer. Energitillförselutmaningar för råvarukemiföretaget kan komma att stå för dörren med potentiell strömbrist i Europa senare i år, skriver Keybanc.

Den amerikanska tioårsräntan steg 6 punkter till 3,10 procent.


Graf: S&P 500 måndagen den 29 augusti.

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera