1515
ABSOLENT: NETTORESULTATET SJÖNK TILL -4,1 MLN KR 1 KV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Luftreningsbolaget Absolent redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2021 på -4,1 miljoner kronor (3,2).

Nettoomsättningen sjönk med 16 procent till 233 miljoner kronor (279), även om en förbättring på 2 procent syntes jämfört med fjolårets fjärde kvartal.

Rörelseresultatet före goodwill-avskrivningar (ebita) backade till 26,4 miljoner kronor (32,9).

Inklusive avskrivningar på goodwill, som påverkade med -23,7 miljoner kronor (-20,1), sjönk rörelseresultatet till 2,7 miljoner kronor (12,9).

Första kvartalet präglades enligt bolaget av en orderingång som var tillbaka på samma nivåer som före covid-pandemin.

"Trots en ökning av orderingången syns endast en mindre ökning av försäljningen i kvartalet, då kapacitetsökningen släpar i tid mot orderingången", skriver vd Axel Berntsson i delårsrapporten.

"Tessu, som förvärvades inom storkökssegmentet, har haft en jämn och fin start på året liksom vår storköksaffär som helhet", skriver Absolent-chefen.

Inom affären mot industrikunder blev dock försäljningen lägre än väntad på grund av produktionsbegränsningar.

Verksamhetens kostnader har följt planen som lades i samband med kostnadsreduktionsprogrammet som avslutades i och med avyttringen av Gallito i början av året. Inom vissa materialkategorier, som plåt och elektronik, har priset ökat kraftigt under kvartalet. Ökningarna förväntas enligt Absolent absorberas genom prisjusteringar till kunder med en viss fördröjd effekt.

Eftersom osäkerheten kring den fortsatta påverkan från covid-19 alltjämt är stor följer koncernledningen utvecklingen noga och utvärderar löpande de operationella och finansiella effekterna samt vidtar proaktivt åtgärder för att begränsa påverkan, uppges det i delårsrapporten.

"Vi har en god nivå gällande nya affärsmöjligheter samt en bra orderingång. Även om oförutsägbarheten förväntas fortsätta ännu en tid framöver, så ser vi med tillförsikt på hur verksamheten kommer att utvecklas", uppger Absolent-chefen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?