1515
Annons
BÖRSEN: ASSA FORTSÄTTER UPP, TELE2 I BOTTEN, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckans första dag med råg i ryggen efter fredagens uppångar i New York, men tappade lite av farten under förmiddagens gång. Assa Abloy fortsatte resan uppåt medan Tele2 och Kinnevik gick i motsatt riktning.

Vid klockan 12.25 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 2.260. Aktier för knappt 8 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Fredagens rapportvinnare Assa Abloy fortsatte upp och adderade 1,9 procent till fredagens uppgång på 7 procent. Tillväxt och resultat i det fjärde kvartalet överraskade marknaden och på måndagen har DNB höjt sin rekommendation för låsbolaget till köp med ny riktkurs 300 kronor (270). Få industribolag har lyckats kompensera med prisökning för råvaruinflation och DNB tror att bolaget kommer att kunna fortsätta med det under året.

Strax bakom steg SEB 1,7 procent tillsammans med ABB och Autoliv som var upp 1,6 respektive 1,4 procent. H&M steg 1,1 procent med stöd av köprekommendationer av såväl Dagens industri som Börsveckan.

I den nedre delen av indexet pressades Tele2 ned 3,7 procent där en rekommendationssänkning i två steg från köp till sälj från SEB tyngde. Banken menar bland annat att utsikterna för bolaget att lämna extrautdelningar har försämrats. Teleoperatörens största ägare Kinnevik gick också svagt med en nedgång på 0,8 procent. Investmentbolagets aktie har haft en tuff start på året och förlorat en fjärdedel av börsvärdet, något som Dagens industri uppmärksammat.

Utanför OMXS30 drog Tobii upp 8,2 procent. Eyetrackingbolaget meddelade att de befinner sig i en förhandling med Sony Interactive Entertainment om att bli eyetracking-leverantör till det nya VR-headsetet, Playstation VR2.

Sektorkollegan Smart Eye ville inte vara sämre och aktien flyttades upp 9,8 procent efter besked om att bolaget fått en design-win för förarövervakningssystem från en av Europas största biltillverkare. Den beräknade intäkten för ordern är 50 miljoner kronor baserat på prognoser för produktlivscykeln.

Topright har beslutat att revidera värdering av projektportföljen och uppbalanserade kostnader som medför en nedskrivning av värderingen i projekt pågående arbete, varulager och balanserade utgifter som kommer att sänka resultatet med cirka 15,6 miljoner kronor för 2021. Aktien sänktes 8,7 procent.

Diamyd Medical meddelade på söndagskvällen att fas 3-studien Diagnode-3 som pausades i slutet av november kommer att återupptas. Resultat från djupgående analyser av tillverkningsprocessen visar att det inte finns någon risk förknippad med en tidigare misstänkt kontaminering, och de första patienterna förväntas kunna screenas i mars. Aktien tog ett glädjeskutt på närmare 14 procent på First North.

Carnegie höjde rekommendationen för Munters till köp och aktien fanns högt upp i listan på Stockholmsbörsen med en uppgång på 6,8 procent till 70 kronor. Carnegies nya riktkurs har satts till 75 kronor (65).

Fabege kom vid lunchtid med kvartalsrapport som gillades av marknaden som handlade upp aktien från en nedgång på en halv procent till en uppgång på 2,2 procent.

SBB som föll 5,8 procent på fredagen i förra veckan fortsatte ned 6,7 procent trots att fastighetsbolaget inte gjort några större avtryck i nyhetsflödet de senaste dagarna. Sedan i torsdags är aktien ned omkring 13 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 7 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?