1515
Annons
REGERINGEN: VILL FÖRBJUDA PRIVATA SJUKFÖRSÄKRINGAR I OFF VÅRD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen vill utreda ett förbud mot privata sjukförsäkringar inom den offentligt finansierade vården. En proposition kan läggas nästa mandatperiod.

Det sade socialminister Lena Hallengren vid en pressträff på tisdagen.

Syftet med utredningen är att privata vårdgivare som har avtal med en region om hälso- och sjukvårdstjänster inte ska kunna ge patienter med privat sjukvårdsförsäkring förtur till vård.

"I Sverige ska man veta att vården ges jämlikt, men på senare år har detta utmanats", sade hon och tillade att det är "oroande" att en del patienter kan köpa sig förtur till vård.

"Den som betalar mest får vården först i ett marknadsbaserat vårdsystem, ett sådant system vill vi inte se", enligt Hallengren.

I oktober överlämnade utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar sitt betänkande till Lena Hallengren och regeringen avser under våren att lägga fram en proposition med utredningens förslag som grund.

Men enligt regeringen behöver utredningen kompletteras och Sofi Nyström får i uppgift att göra det.

Hennes uppgift är att lämna förslag som "i möjligaste mån" innebär att "en privat vårdgivare som ingår avtal om hälso- och sjukvårdstjänster med en region, och därmed bedriver offentligfinansierad vård, inte får ta emot patienter vars vård finansieras av en privat sjukvårdsförsäkring för sådan vård som avtalet med regionen avser", och att "offentligfinansierade vårdgivare får ta emot remitterade patienter från privata vårdgivare endast om den privata vårdgivaren har avtal om hälso- och sjukvårdstjänster med en region och därmed bedriver offentligfinansierad vård".

"De här två förslagen är skarpa. Antingen har man avtal med regionen, eller så har man avtal med ett försäkringsbolag och tar mot deras kunder. På så sätt säkrar vi den svenska vården för framtiden", sade Lena Hallengren.

På en fråga om hon tror att regeringen får igenom förslagen i riksdagen svarade socialministern att det återstår att se.

"Den som har privat sjukförsäkring ska inte kunna gå före i kön till offentligfinansierad vård…Jag tar gärna en debatt om de här frågorna. Vi ska inte få den utveckling som vi har i skolorna", sade hon.

Senast den 30 juni 2022 ska utredaren redovisa sitt uppdrag, och en proposition kan läggas fram under nästa mandatperiod, enligt Lena Hallengren.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?