Annons
BÖRSEN: BREDA NEDGÅNGAR, SINCH FÖLL TUNGT, OMXS30 -1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen bjöd på breda nedgångar på måndagen och Sinch föll tungt efter en analysrapport som hänvisade till felaktiga värderingar i bolagets räkenskaper.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 1,7 procent till 1.937. Aktier för 14,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten var tyska DAX-index ned 1,4 procent och franska CAC40 hade backat 0,6 procent.

Sämst i storbolagsindexet gick det för Sinch som var ned 27,5 procent.

Under eftermiddagen publicerades en rapport av analysfirman Ningi Research som twittrat om att den tagit en kort position i Sinch och hänvisat till felaktiga värderingar i bolagets räkenskaper.

Enligt Ningi Research har Sinch förvärvat tvivelaktiga tillgångar och gjort felaktigheter i bokföringen för att överträffa analytikernas förväntningar i syfte att lyfta aktiekursen.

Två aktier inom indexet, SBB och Astra Zeneca, handlades på plus med uppgångar om 1,4 respektive 0,5 procent.

Investmentbolaget Kinnevik redovisade ett substansvärde vid utgången av det andra kvartalet 2022 på 218 kronor per aktie, vilket motsvarar en minskning med 10 procent i kvartalet. Bolaget har valt att skriva ner värdet på de onoterade innehaven med omkring 30 procent under kvartalet.

Byggaktierna backade efter att Carnegie sänkt förväntningarna på sektorn.

Skanska får fortsatt köprekommendation av analyshuset, men sänkt riktkurs och var den aktie kom lindrigast undan med en nedgång på 2,9 procent.

NCC och Peab backade båda omkring 3,6 procent efter riktkurssänkningar. Bostadsutvecklarna JM och Bonava tappade 3,4 respektive 5,5 procent. Bonava fick sänkt råd till behåll från köp.

Banksektorn gick svagt, med Nordea ned cirka 2,4 procent samtidigt som Handelsbanken, SEB och Swedbank backade omkring 1,3-1,4 procent. Sektorkollegan Danske Bank har sänkt sin prognos för helåret 2022 med hänvisning till utmanande förhållanden på de finansiella marknaderna. Banken spår nu en nettovinst om 10-12 miljarder danska kronor 2022, från tidigare 13-15 miljarder danska kronor.

Nätmäklaren Avanza handlades ned 4,6 procent till 162:55 kronor, sedan Morgan Stanley inlett bevakningen av Avanza med rekommendationen undervikt och riktkurs 167 kronor.

Morgan Stanley har även inlett bevakningen av Nordnet, med rekommendationen övervikt och riktkurs 166 kronor. Nordnet var ned 1,6 procent till 127:53 kronor.

24Seven Office föll nästan 35 procent på Spotlight. IT-bolaget räknar med väsentligt lägre resultat framöver och hänvisar främst till effekterna av situationen i fintech-banken Optin Bank, som bolaget har investerat i.


Graf över OMXS30 måndagen den 11 juli:

imageKälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera