1515
BÖRSEN: INLEDANDE NEDGÅNG FRÅN REKORDNOTERINGAR VÄNTAS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda nedåt på onsdagen. Det skulle i sådana fall kunna bli en andhämtning från de rekordnivåer som börsen noterat under den första delen av börsveckan.

Marknaderna i Asien utvecklades åt olika håll under onsdagsmorgonens handel. Indexförändringarna på både Tokyobörsen och i Hongkong var marginella.

Börserna i New York handlades uppåt på tisdagen. Aktier inom tekniksektorn återhämtade delar av den senaste tidens nedgångar, bland dem Tesla som steg tvåsiffrigt. Samtidigt fortsatte den livliga handeln i Gamestop.

Efter Stockholmsbörsens stängning och fram till USA-börsernas stängning vid klockan 22.00 sjönk S&P 500 index med nästan 0,5 procent.

Vid cirka klockan 8.40 handlades terminerna för de ledande Europabörserna nedåt. Noteringarna för Paris- och Frankfurtbörsen visade på nedgångar om 0,1 respektive 0,2 procent. I förhandeln hos IG syntes en tillbakagång på 0,4 procent.

Clas Ohlson presenterade ett bättre resultat än väntat i bolagets tredje kvartal som avslutades i januari 2021. Rörelseresultatet kom in 5 procent över konsensus från Infront. Försäljningen var redan känd, men däremot inte försäljningsnedgången på 13 procent under februari.

Kapitalanskaffningar är ett tema för ett flertal bolag inför onsdagens börsstart. Däribland finns Oncopeptides, Nanoform, Sdiptech samt inte minst det danska läkemedelsbolaget Bavarian Nordic som tar in motsvarande knappt 1,5 miljarder kronor.

Forskningsbolaget Oncopeptides, som varit tydliga med att de söker nytt kapital, genomför en riktad emission om 1,1 miljarder kronor till en kurs om 158 kronor per aktie. Det motsvarar en rabatt på 4,8 procent i förhållande till stängningskursen på tisdagen. Emissionen medför en utspädning på cirka 9,3 procent. I samband med kapitalanskaffningen planerar bolagets forskningschef Jakob Lindberg att sälja runt en tiondel av sitt innehav i bolaget.

Det finländska företaget Nanoform, som erbjuder tjänster inom nanoteknologi samt teknik för läkemedelspartiklar till den globala läkemedelsindustrin, tar in 40 miljoner euro eller nästan 405 miljoner kronor i en riktad emission. Teckningskursen på 7:10 euro per aktie innebär en kursrabatt på 7 procent jämfört med tisdagens stängning. Emissionen ger en utspädning på runt 8 procent.

Teknikkoncernen Sdiptech riktade nyemission, som aviserades och genomfördes efter stängning tisdag, genomfördes till kurs 315 kronor per aktie. Teckningskursen motsvarar en rabatt om 7,6 procent gentemot emissionsdagens stängningskurs om 341 kronor. Emissionen ger en utspädning på 4 procent och tillför cirka 473 miljoner kronor före avdrag för kostnader relaterade till transaktionen.

Ratos förvärvar 63 procent av byggföretaget Vestia Construction. Det köpta bolaget har under de senaste fem åren uppvisat en genomsnittlig årlig tillväxt om 40 procent med en justerad Ebita-marginal om 6 procent. Under innevarande räkenskapsår 2020/2021 förväntas en omsättning för Vestia om cirka 750 miljoner kronor.

Medicinteknikbolaget Cellink, som utvecklat en 3D-bioskrivare, förvärvar amerikanska Mattek för 68 miljoner dollar, motsvarande cirka 580 miljoner kronor. Av köpeskillingen kommer 20 procent betalas med nyemitterade aktier, resten kontant.

Erik Penser Bank internmäklade strax före börsstängning på tisdagen en post nästan 1,7 miljoner aktier i Björn Borg. Aktieposten matchar exakt det antal som Fjärde AP-fonden ägde vid årsskiftet, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Fearnley Securities höjer riktkursen för Africa Energy till 4:50 kronor från 4:00 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

H&M har fått en höjd riktkurs av Nordea Markets till 40 kronor från 195 kronor. Rekommendationen köp upprepas. H&M-konkurrenten Inditex, som bland annat driver klädkedjan Zara, har kommit med sin rapport för sitt fjärde kvartal som avslutades i januari 2021. Både omsättning och resultat i kvartalet inkom under Infronts konsensus.

First North-listade Sonetel, som erbjuder Saas-tjänster för småföretag globalt, redovisar förlust på 0,5 miljoner kronor före skatt i januari men en ökning i nykundsanskaffningen.

Investmentbolaget Bure har etablerat ACQ Bure som är ett uppköpsskalbolag, så kallat SPAC. Avsikten är att genomföra en notering av bolagets aktier på Nasdaq Stockholm och i samband med noteringen ta in kapital uppgående till cirka totalt 3,5 miljarder kronor och inom 36 månader därefter förvärva ett onoterat bolag.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?