BÖRSEN: VIRUSORO VÄNTAS GE ÖPPNING PÅ MINUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda den nya veckan i negativt territorium.

I fredags, när Stockholmsbörsen var stängd eftersom det var midsommarafton, handlades USA-börserna nedåt. Stämningen fortsatte att dämpas av uppgifter om nya utbrott av covid-19. Även Apples besked att bolaget kommer att börja stänga butiker i Florida, Arizona, South Carolina och North Carolina efter att antalet insjuknande återigen börjat öka, där bidrog till pessimismen.

WHO rapporterade på söndagen en rekordstor ökning av antalet fall globalt, främst i Nord- och Sydamerika. I Tyskland hade det så kallade R-talet, som mäter hur många personer en coronapositiv smittar, på två dygn ökat från 1,06 i fredags till 2,88 på söndagen, skriver Reuters.

Med cirka en halvtimme kvar till måndagens börsöppning visade förhandeln hos IG i Stockholm en nedgång med cirka 1,6 procent för OMXS30-index. För London- och Frankfurtbörsen noterades terminerna 1,1 respektive 1,5 procent ned. USA-terminerna tappade omkring 0,7 procent. I fredags stängde Dow Jones storbolagsindex på minus 0,8 procent och det bredare S&P 500 var ned 0,6 procent.

Börserna i Asien utvecklades blandat under måndagen med relativt små indexrörelser. Apple-relaterade aktier tappade.

På svensk bolagsfront har servicebolaget Coor meddelat att ny vd blir Sverigechefen AnnaCarin Grandin från 1 augusti. Hon efterträder Mikael Stöhr som valt att lämna bolaget, vilket är känt sedan tidigare.

Oljebolaget Shamaran, som utvinner olja i irakiska Kurdistan, har mottagit en betalning om 6,9 miljoner dollar, varav 2,5 miljoner netto till bolaget, från Kurdistans regionala regering (KRG) för olja producerad i maj.

Fonder kopplade till Blackrock har sålt aktier i bostadsutvecklaren JM och minskat till drygt 1,2 procent. I slutet av maj ägde Blackrock motsvarande cirka 5,9 procent, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining har utsett Jamie Beck som ny vd för bolaget. Tidigare vd Adam Lundin blir ny ordförande och efterträder därmed Lukas Lundin på den posten.


Rekommendationer

* Efter förra veckans vilda rusning i IT-bolaget Enea på en order från en tysk teleoperatör är kurspotentialen borta, skriver DI och rekommenderar sälj i Enea.

* Börsveckan rekommenderar köp i Lammhults Design Group och i norska IT-bolaget Zalaris.


Makroagenda

* AF: veckostatistik kl 12.00

* USA: Chicago Feds nationella index maj kl 14.30

* USA: försäljning befintliga bostäder maj kl 16.00Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?