BÖRSEN: PRESSAS, SKF OCH H&M I BOTTEN, OMXS30 -2,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen var ned på bred front vid lunchtid på fredagen. Tidigt på fredagsmorgonen publicerades statistik över kinesisk detaljhandel och industriproduktion och den var svagare än förutspått och dämpade humöret.

På lördag väntas handelssamtalen mellan USA och Kina återupptas. Kinas utlovade köp av amerikanska varor ligger dock inte linje med vad parterna har kommit överens om tidigare.

Vid 12.15-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 gått ned med 2,0 procent till 1.751. Omsättningen låg på drygt 6,6 miljarder kronor.

I storbolagsindexet noteras breda fall. Mest backade SKF och H&M, med nedgångar på drygt 3,5 procent. Bäst klarade sig SHB men en nedgång på 0,7 procent.

SAS-aktien var ned 3,2 procent efter offentliggörandet av en ny rekapitaliseringsplan. Bolaget inskärper att alternativet till planen är konkurs.

"Styrelsen uppmanar innehavare av obligationer och hybridobligationer samt aktieägare att rösta för de förslag som presenteras vid respektive möte, då det inte finns några andra tillgängliga alternativ", sade Carsten Dilling, styrelseordförande i SAS i pressmeddelandet.

Precise Biometrics levererade en omsättningsökning på 76 procent i det andra kvartalet med ett positivt ebitda-resultat. Därmed vände bolaget från en förlust motsvarande kvartal för ett år sedan. På sista raden är det dock alltjämt röda siffror även om förlusten är kraftigt reducerad. Biometribolaget var upp på 3,6 procent.

Sektorkollegan Fingerprint Cards som inte rosades på samma sätt av marknaden efter torsdagensrapport revanscherade sig på fredagen genom att teckna ett avtal rörande betalkort med den tyska halvledarjätten Infineon. Aktien var upp 4,8 procent.

Africa Oil är ytterligare ett bolag som vänt till vinst. Resultatet lyftes av vinsten från investeringen i Prime. Aktien var dock ned 2,2 procent.

Invisios omsättning och resultat visade ingen tillväxt i det andra kvartalet, och ebitda-resultatet sjönk med drygt 40 procent, men aktien steg 2 procent.

IBT ser med anledning av utbrottet av covid-19 en stor risk för att bolagets fas 3-studie med läkemedelskandidaten IBP-9414 kommer att försenas. IBT sänktes drygt 3,1 procent.

IT-säkerhetsbolaget Verisec tappade runt en fjärdedel av sin omsättning under det andra kvartalet. Bolaget lyckades dock begränsa rörelseförlusten till cirka 10 miljoner kronor, i linje med samma period för ett år sedan. Aktien backade runt 6 procent.

Alcadons resultat efter skatt i det andra kvartalet ökade till 12,3 miljoner kronor, en uppgång från fjolårets nivå på 7,2 miljoner kronor. Aktien avancerade 4,2 procent.

Polyplank, som tillverkar och säljer träkomposit, redovisade en något högre omsättning än föregående år och ett positivt rörelseresultat. Bolaget kunde därmed konstatera att den 'omtalade turn-arounden' är gjord, enligt Polyplank. Aktien handlades ned 17 procent.

Pareto Securities höjer riktkursen för Mentice till 100 kronor från 90 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien avancerade drygt 4,3 procent till 94:00 kronor.

Carnegie återupptog bevakningen av Calliditas med köp och riktkursen 163 kronor. Aktien handlades upp 2,9 procent till 106 kronor.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 fredagen den 14 augusti

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?