1515
DEUTSCHE BANK: ANALYS ANKLAGAR TYSKA FI OCH REGERINGEN FÖR FEL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Deutsche Bank har några timmar efter publicering dragit tillbaka en artikel författad av en högt uppsatt chef inom bankens analysavdelning innehållande skarp kritik mot den tyska finansinspektionen Bafin och landets regering, rapporterar det tyska nyhetsbrevet Finanz-Szene.de.

På tisdagen lade Deutsche Bank Research ut en 20-sidig analys där en "reformagenda för Tysklands finansiella sektor" presenterades. Analysen pekade ut ett flertal skandaler, bland annat sådana där bankens egna anställda hållits delansvariga, och påstod att så väl Bafin som regeringen agerat svagt och inkompetent.

Kulturen i det tyska bankväsendet har lett till att Tysklands banker lidit "en förlust av anseende och väsentlighet utan motstycke" på den globala arenan under de senaste 15 åren.

Deutsche Bank var tillsammans med den närmaste lokala större konkurrenten Commerzbank några av de värsta försyndarna i upprinnelsen till finanskrisen, som bröt ut 2008. Commerzbank kom sedermera att räddas av en statlig så kallad bailout, där regeringen köpte upp nytryckta aktier motsvarande 25 procent av banken för 10 miljarder euro.

Sedan finanskrisen har de tyska bankerna lidit svårt och haft svårt att hitta lönsamheten samtidigt som ultralätt penningpolitik från ECB medfört ökad svårighet att tjäna pengar på konventionella utlåningsaffärer.

Men i analysen som publicerades och drogs tillbaka är det inte primärt åminnelsen av krisen för 14-15 år sedan som lyfts fram, utan de upprepade skandaler som omsusat den tyska finanssektorn. Myndigheterna anklagas för att ha misslyckats med att upptäcka de fel, brister och bedrägerier som legat bakom skandalbolag som fintechbolaget Wirecard och fakturaköpsbolaget Greensill. Deutsche Bank var involverade i båda affärerna.

Det numer kurskollapsade Wirecard kunde konstateras ha burits under armarna av Bafin, som bland annat införde ett sällan skådat blankningsförbud mot Wirecard-aktien i samband med att Financial Times publicerade komprometterande uppgifter som bolaget hävdade var falska. När skandalen väl var ett faktum ombesörjde tyska regeringen ledningsförändringar hos Bafin.

Utöver de nämnda och mest uppmärksammade skandalerna de senaste åren har Deutsche Bank också varit delaktiga i penningtvätt, riggning av räntor och sanktionsbrott, vilket renderat i böter på många miljarder dollar. 70 nuvarande och tidigare anställda, inklusive styrelsemedlemmar, är föremål för pågående polisutredning.

"De tidigare ansvariga hos finanstillsynsmyndigheterna har bevisat sig vara olämpliga, vilket dessa ständigt återkommande skandalerna tjänar som bevis för", skriver analysförfattaren.

Avseende kritiken mot regeringen utgörs den största delen av anklagelseakten av vad som kallas "en kris i pensionssystemet" och "överbeskattning av företag".

Tyskland går till val om två veckor och enligt författaren "adresserar inga potentiella regeringspartier hur den strukturella nednötningen av Tysklands finanssektor ska tacklas".

På onsdagen, efter avpubliceringen, uppgav Deutsche Bank för Finanz-Szene att analysen reflekterar författarens ståndpunkter och att banken vänder sig emot dessa.

"Deutsche Bank och Deutsche Bank Research tar avstånd från innehållet och den olämpliga kritik av tillsynsmyndigheter och politiska beslutsfattare som ges uttryck i analysen", skriver banken i ett uttalande.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?