1515
KRYPTOVALUTOR: PRISFALL UNDER NATTEN, BITCOIN UNDER 40.000 USD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kryptovalutor handlades i princip undantagslöst ned under natten och fortsatte således den negativa utveckling som varit aktuell sedan Tesla-vd:n Elon Musk meddelat att bilbolaget upphör med att ta emot digitala pengar för köp. Negativa kinesiska nyheter tycks dock ha utlöst det senaste fallet.

Som värst besökte bitcoin prisnivån 38.586 dollar under natten, enligt data från Coindesk. Det är den lägsta nivån sedan den 9 februari, som är senast priset handlades under 40.000 dollar. Från rekordnivån 64.000 dollar, satt i mitten av april, uppmäter sättningen nu 40 procent.

Teslas besked om att inte längre ta emot bitcoin för bilköp lämnades den 12 maj och sedan dess har priset varit i en stadig nedgångstrend.

Beskedet, som lämnades knappt en och en halv månad efter ursprungsbeslutet att öppna för köp av bilar med bitcoin, utgick från faktumet att bitcoinutvinningen i de datakrävande processer som krävs för att lösa nya block i den kedja som utgör transaktionssystemet kräver stora mängder smutsig energi. Stor del av brytningen sker i Kina, med kol som energiförsörjare till den nödvändiga datakraften.

På tisdagen kom också ett nytt slag från Kina, där tre av landets näringslivsorganisationer för bank- och betaltjänster utfärdade en branschvarning om att kryptovalutatjänster inte är att beteckna som ansvarsfulla.

Tidigare i veckan gav Elon Musk dock beskedet att Tesla inte sålt några bitcoin, efter att kryptovalutan fallit ned mot 40.000-strecket, vilket orsakade en återhämtning som nu är utraderad.

"Senaste tiden har priser på kryptovalutor rusat och rasat och spekulativ handel i kryptovalutor har kommit tillbaka vilket allvarligt hotar säkerheten av folks egendom och stör den normala ekonomiska och finansiella ordningen", skrev tre kinesiska branschmyndigheter i ett uttalande på tisdagen.

Under kryptohaussen 2017 stängde Kina landets handelsplattformar för kryptovalutor och dämpade därmed den marknad som stod för omkring 90 procent av den globala handeln i bitcoin.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?