1515
HUAWEI: I FÖRHANDLINGAR OM ATT KÖPA ELBILSTILLVERKARE - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kinesiska telekombolaget Huawei befinner sig i förhandlingar om att köpa in sig i en mindre elbilstillverkare, rapporterar Reuters med hänvisning till två källor med insyn i ärendet.

Huawei för samtal med den Kinabaserade fordonstillverkaren Chongqing Sokon om att ta en kontroll över Chongqing Jinkang New Energy Automobile. Hur pass stor post som telekombolaget avser köpa är okänt.

Om förhandlingarna fullföljs kommer Huawei att producera "smarta" bilar under eget namn, enligt källorna. Huawei har som ambition att slutföra affären redan i juli.

Uppgifter har cirkulerat kring att Huawei överväger att göra intåg i elbilsmarknaden sedan i början av året.

Ryktena sätts ofta i kontexten att telekombolaget under en längre period utsatts för sanktioner från amerikanskt håll, på grund av anklagelser om att bolaget via telekomnätsutrustning möjliggör spionage i andra länder för kinesiska staten.

Huaweis telefonförsäljning har rasat under det senaste året – en konsekvens av att Google rivit kontraktet för det Android-operativsystem som vid sidan av Apples IOS är dominerande i västvärlden.

Vid sidan av Huawei har det också förekommit uppgifter om att techbolag som Apple förbereder intåg i bilindustrin för att utmana dominanten Tesla, som också har konkurrens från flera kinesiska storsatsande entreprenörer som Nio och Xpeng samt från etablerade spelare som Volkswagen, Volvo Cars, Kia och Hyundai.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?