1515
HUAWEI: PTS-BESLUT KOSTSAMT FÖR OPERATÖRERNA – DIREKTÖR NORDEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Post- och telestyrelsens beslut att blockera kinesiska Huawei från att leverera nätverksutrustning till svenska 5G-nät kommer bli kostsamt för operatörerna, säger Kenneth Fredriksen, Huaweis ansvarige för den nordiska och baltiska marknaden, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Huawei har haft "stora leveranser" till i princip alla operatörerna, och många kommer att få ta negativa konsekvenser av myndighetens beslut att blockera bolaget, menar Kenneth Fredriksen.

"Det blir kostnadskrävande för relevanta aktörer och kommer att försena 5G-utrullningen. Många blir negativt påverkade", säger han.

5G-auktionen har redan fördröjts med omkring ett år, delvis som en följd av att just säkerhetsvillkoren för nätutbyggnaden i Sverige skulle klargöras i samstämmighet med ny lagstiftning som trädde i kraft den 1 januari 2020. Arbetet, där telekommyndigheten tagit hjälp av Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, är nu lagt till handlingarna i och med att förhandsprövningen presenterades på tisdagen med beskedet om Huawei och den kinesiska sektorkollegan ZTE.

På tisdagen medgav Tele2:s kommunikationschef Joel Ibson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att det kommer bli en sämre konkurrenssituation utan Huawei och ZTE. De nya myndighetsriktlinjerna kommer medföra en "förskjutning i tidsperspektivet", men Huawei-åtgärderna i sig medför ingen "materiell skillnad" i investeringen för Tele2:s 5G-utrullning och nätmodernisering.

Kommentarerna gavs särskilt i avseendet att Post- och telestyrelsen även satt en deadline för redan befintlig Huawei- och ZTE-utrustning i existerande nät av tidigare generationer, som måste vara utbytt till 2025.

"När vi moderniserar nätet och rullar ut 5G innebär det att vi också ersätter gammal teknik med ny och det är enligt plan. Jag vill tona ned dramat i det här, där det egentligen kan handla om förskjutningar i tid med tanke på det faktum att vi nu har tidsramar att förhålla oss till", sade Joel Ibson till Nyhetsbyrån Direkt.

Tidigare har dock Tele2:s dåvarande vd Anders Nilsson sagt att en 5G-utbyggnad utan Huawei i ekvationen "ökar prislappen för alla, och det skulle reflekteras i priserna som slutkunderna betalar", enligt uttalanden för Bloomberg News i februari 2019.

De operatörer som tilldelas rätten att utveckla det svenska 5G-nätet är Telia, Tele2, Telenor, Tre samt det statliga bolaget Teracom som utvecklar telekominfrastruktur.

När nu utredningar och säkerhetsreglerna som exkluderar Huawei är klara kommer en strid ström av 5G-kontrakt att delas ut under den närmaste tiden. Först ut var Telia, som meddelade att 5G-kontrakt för Sverige, Finland och Baltikum tecknats med Nokia och Ericsson.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?