1515
DIREKT POD: HOPP OCH MÖRKER I VÄRLDENS RIKASTE FATTIGA LAND

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Subsahariska Afrika kommer se den lägsta tillväxten av alla regioner globalt under 2021, när världsekonomin ska hasa sig upp på fötter igen ur spillrorna av coronans år 2020.

Det menar i alla fall IMF i en ny prognos, och därför avhandlar FollowTheMoney nu ett bortglömt och trasigt land på denna i sig alltför sällan uppmärksammade kontinent utan vars tillgångar moderniseringen aldrig kunnat ske i den takt vi sett de senaste decennierna.

För trots IMF:s dystra spådom gryr solen över Afrikas största och viktigaste land - Kongo - en sol vars strålar ofrånkomligt kommer komma hela världen till gagn när lyst genom korruptionens djungel och lett landet ur råvaruförbannelsens mörker.

Kongo är ett land berövat allt, inklusive sin egen rättmätiga modernisering och ekonomiska frihet från kolonialismens fortsatt kleptokratiska klor. Och utan Kongo fungerar inte Afrika, den kontinent där vi redan nu vet att framtiden måste finnas om världsekonomins tillväxt ska fortsätta i en tillnärmelsevis liknande takt som den gjort sedan den moderna historiens stora krig lades till handlingarna.

Afrika är den region vi pratat minst om i den här podden, och det skäms vi över. Men nu blir det verkligen ändring på det. Äntligen ska vi prata om Kongo, mitt i ett Afrika som måste få blomstra, i den här podden av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

FollowTheMoney finns tillgänglig på alla podcastplattformar, bland annat på Spotify, Apple Podcast och Google Podcasts.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?