1515
Annons
BÖRSEN: NEDGÅNG ATT VÄNTA, BOOZT SÄNKER HELÅRSPROGNOSER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda torsdagens handel på rött efter att börserna i New York bjudit på nedställ dagen före.

Marknadens fokus riktas fortsatt mot ränteläget. Under torsdagen väntas räntebesked från ECB.

"Den senaste informationen från ECB har cementerat prognoserna att räntan höjs i juli och vi förväntar oss att ECB även bekräftar att tillgångsköpen kommer att avslutas senare i juni. Huvudfokus under presskonferensen tror vi kommer att ligga på signalering om storleken på den första räntehöjningen. Vi tror inte att president Lagarde utesluter möjligheten till 50 punkters räntehöjning nästa månad", skriver SEB i ett morgonbrev.

Vid 8.20-tiden indikerade terminerna för de ledande Europabörserna en negativ öppning. Noteringarna för Paris- och Frankfurtbörsen visade på nedställ om 0,8 respektive 0,7 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG var ned 0,6 procent.

De amerikanska börserna avslutade onsdagshandeln på rött, med S&P 500-indexet ned 1,1 procent. Räknat från Stockholmsbörsens stängning sjönk det breda indexet 1 procent. Det teknikorienterade indexet Nasdaq klev samtidigt ned 0,7 procent.

I Asien målades börserna i stora drag röda under morgonkvisten. Shanghaibörsen pressades av en planerad nedstängning i ett distrikt på lördagsmorgonen för covid-testning.

På svensk bolagsfront har e-handelsbolaget Boozt sänkt sina helårsprognoser för tillväxten och det justerade rörelseresultatet för att "återspegla en avmattande konsumtion".

För helåret räknar Boozt nu med en nettoomsättningstillväxt i intervallet 10-15 procent (tidigare prognos 20-25 procent) och en justerad ebit på 235-285 miljoner kronor (tidigare prognos 365-420 miljoner), motsvarande 3,5-4,5 procent i justerad rörelsemarginal. Bolaget meddelar också att nettoomsättningstillväxten för andra kvartalet förväntas vara i intervallet 5-8 procent, med en justerad ebit 70-80 miljoner kronor.

Hjälmteknikbolaget Mips har presenterat nya finansiella mål inför bolagets kapitalmarknadsdag som hålls under torsdagen. De nya långsiktiga målen är att nettoomsättningen ska överstiga 2 miljarder kronor 2027 och att den underliggande rörelsemarginalen ska överstiga 50 procent. De tidigare målen var att nettoomsättningen skulle överstiga 1 miljard kronor 2025 och att den underliggande rörelsemarginalen skulle överstiga 40 procent.

Installationsbolaget Bravida har ingått avtal om att förvärva Indupipe, ett bolag som uppges omsätta cirka 270 miljoner kronor med omkring 85 anställda.

Förvärv har även medicinteknikbolaget Coala-Life bjudit på. Avtal har skrivits om uppköp av amerikanska Vitrics Management Group för en köpeskilling om 4,5 miljoner dollar på kontant- och skuldfri basis.

Det totala utbudet av bostäder till salu, alltså både bostäder som är till salu och som är "snart till salu", har ökat kraftigt på senare tid och är nu på rekordnivåer, enligt statistik från bostadssajten Booli. Samtidigt visar SBAB Booli Housing Market Index (HMI) att det nu råder ett överskott av nybyggda hyresrätter i Sverige. Vidare ses en allt tydligare trend som vittnar om underskott på nya bostadsrätter.


Rekommendationer:

* Société Générale har inlett bevakning av EQT med rekommendationen behåll. Riktkursen är 305 kronor.

* Nordea Markets har återupptagit bevakningen på omsorgsbolagen Attendo, Ambea och Humana med köprekommendationer för alla aktierna. Riktkursen för Attendo sätts till 40 kronor, medan riktkurserna för Ambea och Humana är 75 kronor per aktie vardera.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera