1515
Annons
BÖRSEN: SVÄNGIG HANDEL MED AMERIKANSK KPI I FOKUS, OMXS30 +1,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stängde på klart plus efter en svängig handelssession på onsdagen, med Swedish Match i toppen bland storbolagen både i fråga om omsättning och kursprocent. Philip Morris formaliserade under morgonen det bud som omtalats tidigare i veckan.

Handeln under eftermiddagen präglades av en återhämtning från dagslägsta när index plötsligt tacklade av i samband med att högre inflationsutfall för april än väntat kablades ut från amerikanskt håll. Börserna kom dock att ha återhämtat sig fullt ut och mer därtill fram till svensk stängning.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,8 procent till nivån 1.977. Aktier för 33,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Ute i Europa var tyska DAX upp 2,1 procent medan franska CAC40 steg 2,3 procent.

Sektorkollegan Philip Morris bud på tobaksbolaget Swedish Match, ett bud som rekommenderas av styrelsen, ligger på 106 kronor. Det innebär en premie om 39,4 procent jämfört med måndagens stängningskurs och 11,6 procent jämfört med sista avslut på tisdagen.

I skuggan av budet redovisade bolaget också siffror för det första kvartalet. Omsättningen och rörelseresultatet var båda något under förväntan. Aktien handlades till sist upp 9 procent till några kronor under budnivån och var i särklass mest handlad på Stockholmsbörsen.

Andra storbolag i toppen av OMXS30 var verkstadsbolaget Sandvik, som klev upp 4,1 procent efter besked om ett förvärv i USA. Därefter hittades en kvartett av bolag som handlades upp runt 3 procent: Investmentbolaget Kinnevik, banken Nordea, verkstadsbolaget Alfa Laval och kullagerbolaget SKF.

Tre bolag stängde på minus. Längst ner hittades läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som sjönk 3,1 procent. På tisdagskvällen rapporterade Wall Street Journal att en amerikansk kongresskommitté meddelat att covid-vaccindoser från bolaget och sektorkollegan J&J förstörts på grund av undermålig kvalitet.

Gruvbolaget Boliden, som dock avskilde utdelning och således falskeligen fanns i bottenskiktet, var 2,5 procent ned. Utöver denna duo var telekombolaget Ericsson också på minus, dock lindriga 0,1 procent.

På mindre listor stod bilservicebolaget Mekonomen ut med en rapport innehållande högre rörelseresultat och marginal för det första kvartalet. Aktien steg 8 procent.

Svagare var det för batteriladdarbolaget CTEK, vars aktie var ned 15 procent efter att bolaget redovisat sjunkande resultat sedan störningar i försörjningsledet, högre frakt- och komponentpriser, genomförda investeringar i organisationen samt en förändrad försäljningsmix påverkat negativt.

Garo, som utvecklar och tillverkar produkter och helhetslösningar för elinstallationsmarknaden, kom i sin tur in med en rapport till marknadens förnöjelse och handlades upp med 8 procent.

Teknikbolaget Sivers Semiconductors var dagens stora utropstecken. Aktien hittades 45 procent upp efter morgonens delårsrapport, som redogjorde för en valutajusterad försäljningstillväxt på 79 procent i det första kvartalet. Rörelseresultatet blev något större än jämförbart kvartal i fjol.


Graf: OMXS30 på onsdagen den 11 maj

image Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera