1515
Annons
BÖRSEN: VISST LUGN EFTER FREDAGENS VIRUSORO, OMXS30 +1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen studsade upp något från fredagens branta fall i spåren av oron som den nyupptäckta covidvarianten omikron skapat. Flera av fredagens hårdast pressade aktier återtog förlorad mark medan defensiva Astra Zeneca och Essity hade det jobbigare.

Vid 13-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 1,5 procent till nivån 2.276. Aktier för 12,4 miljarder kronor hade då skiftat händer.

Evolution med en sex dagar lång nedgångssvit i bagaget steg 4,8 procent under hög omsättning. Hög omsättning var det även i Investor som steg 2,7 procent. Investmentbolagets vd Johan Forssell sade i en intervju med Dagens industri att högt tempo i klimat- och teknikomställningen samt att satsa på innovation och successionsplanering är topprioriteringar för att nå avkastning.

Sinch var upp 4 procent medan H&M som pressades under fredagen vid lunchtid hade stigit 3,3 procent. Astra Zeneca som tillhörde de relativa vinnarna på fredagen gick i motsatt riktning och backade 0,2 procent. Essity handlades strax under nollstrecket medan Swedbank, som fått en sänkt rekommendation till jämnvikt från Morgan Stanley, presterade relativt svagt jämfört med index och övriga bankkollegor med en uppgång på 0,4 procent.

Scandic Hotels som tog en smäll på 9 procent i fredags rekylerade upp 2,8 procent.

Amerikanska Tiaa har höjt sitt bud på 24 Storage till 76 kronor och ingått avtal om att förvärva 92 procent av aktierna. Aktien klättrade upp till budnivån.

CDON sjönk över 5 procent efter att bolaget meddelat att det kommer att ta en engångskostnad på 15-20 miljoner kronor på grund av problem med en av handlarna på bolagets marknadsplats.

Maven Wireless har genom sin lokala partner och systemintegratör Rhomberg Bahntechnik tilldelats ett femårigt ramavtal värt 213 miljoner kronor gällande täckning i schweiziska tunnlar och aktien belönades med en uppgång på 12 procent.

Ett av dagens rapportbolag var säkerhetsbolaget Sensec där det tredje kvartalets omsättning steg till 24,2 miljoner kronor (15,1) och rörelseresultatet till 1,4 miljoner kronor (0,9). Aktien steg å sin sida drygt 15 procent.

Även Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, öppnade böckerna för det tredje kvartalet och lyfte 5 procent. Nettoomsättning landade på 292 miljoner kronor med ett ebita-resultat på 27 miljoner. Vestum planerar listbyte till Nasdaq Stockholm.

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, redovisade en omsättningsökning från 15 till 24 miljoner kronor, kombinerat med minskad förlust. Den stora utmaningen för bolaget är att övervinna begränsningarna i den globala leveranskedjan, uppgav Perry Ha i vd-ordet i delårsrapporten. Aktien ökade 3 procent.

DNB Markets inlett bevakning av Volvo Cars med köprekommendation men det hjälpte inte aktien som var ned 1,7 procent.

Måndagen bjöd även på en rad rekommendationer från affärspressen där Dagens industri rekommenderade köp av mobilspelsbolaget G5 som lyfte 1,2 procent. Alimak som Affärsvärlden menar är köpvärd steg 0,9 procent, medan Randviken och Poolia som lyftes fram av Börsveckan var upp 5 samt 4 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 29 november

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?