Annons
BÖRSEN: ÖPPNAR UPPÅT, ALLEIMA FORTSÄTTER TAPPA, OMXS30 +0,9

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagen uppåt efter en tung vecka, och handlades i linje med övriga Europa.

Vid 9.30-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,9 procent till 1,892. Aktier för 1,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index upp 1,2 procent och i Paris steg CAC40 med 0,6 procent.

Inom storbolagsindexet gick Kinnevik, H&M och Sandvik starkast med uppgångar om 2-2,4 procent. I botten av indexet placerade sig SBB med en nedgång om 0,8 procent. Sandvik-avknoppningen Alleima fortsatte att tappa på börsen och backade 5,4 procent under fredagen. Alleima har tappat tydligt sedan onsdagens notering och handlas nu kring 36:60 kronor, att jämföra med debutkursen om 44 kronor.

Rapportsäsongen stängde under månadsskiftet till september dörren för bolag med kalenderår, men för bolag med brutna räkenskapsår fanns det däremot en rapport från medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra under fredagsmorgonen.

Sectra inkom med en orderingång i bolagets första kvartal som ökade till 2,2 miljarder kronor från fjolårets nivå på 0,4 miljarder kronor. I orderingången ingår två omfattande och mångåriga kundkontrakt för prenumeration på medicinsk bildhantering. Rörelseresultatet sjönk däremot till 64 miljoner kronor, en nedgång på 29 procent från fjolårets rörelsevinst om 90 miljoner kronor. Aktien handlades ned 4,5 procent.

Volvo Cars globala försäljning mätt i antal bilar minskade med 4,6 procent i augusti 2022 i jämförelse med samma månad året innan. Aktien tappade 0,4 procent.

I samband med månadsskiften brukar investmentbolagen presentera sin utveckling för den senaste månaden och så även denna gång. Linc, med hälsovårdsmiljardären Bengt Julander vid rodret, visade på en nedgång av substansvärdet med 1,8 procent till 51 kronor. Aktien adderade 2,9 procent.

New Wave Group har förvärvat ett brittiskt profilklädesbolag för 33 miljoner pund på kassa- och skuldfri basis. Aktien handlades upp 3,7 procent.

Redeye inleder täckning av Gasporox med ett riktvärde på 23:60 kronor i basscenariet. Aktien rusade 22 procent.

Till följd av extrautdelningen i Speqta, verksamt inom digital marknadsföring, har Redeye sänkt sitt riktvärde till 21 kronor från tidigare 71:50 kronor i basscenariet. Extrautdelningen i Speqta, tidigare under året, härrör från en fokusering av bolaget med en försäljning av flera verksamheter utanför fokusområdet. Speqta-aktien lyfte 1,5 procent.

Vid klockan 14.30 på fredagen, svensk tid, släpps den viktiga sysselsättningsrapporten i USA för augusti. Investerarna lär granska rapporten noga för att få ledtrådar om vart konjunkturen är på väg.


Graf: OMXS30 fredagen den 2 september

image

Källa: Infront
Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera