1515
Annons
BÖRSEN: AXFOOD BLIR DELÄGARE I MATHEM, H&M LYFTER, OMXS30 +0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel uppåt med H&M och Nordea som vinnare. Kapitalmarknadsdagsaktuella Bonava sågs tappa mark efter att ha kommit med nya delårsmål på lång sikt. Axfood, som blir ny delägare i onlinebutiken Mathem, avancerade i stället något.

Klockan 9.35 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,4 procent till nivån 2.319. På kontinenten rörde sig tyska DAX-indexet 0,4 procent högre medan franska CAC 40 avancerade 0,5 procent.

Inom storbolagsindexet OMXS30 noterades Nordea i toppen med en uppgång på 1,1 procent. Övriga storbanker handlades också på grönt.

H&M, som på onsdag kommer med siffror för den totala försäljningen avseende det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal, steg drygt 1 procent.

SKF handlades upp 0,6 procent efter att ha fått höjd riktkurs från SEB.

Bland förlorarna återfanns det något mer defensiva snusbolaget Swedish Match som backade 0,5 procent. Evolution och Autoliv gästade på den röda sidan av indexet med ett tapp om 1,6 respektive 0,9 procent.

Axfood blir ny delägare i onlinebutiken Mathem genom att sälja Mat.se mot betalning i aktier i Mathem. Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis för Mat.se uppgår till 688 miljoner kronor och betalning sker i nyemitterade aktier i Mathem motsvarande en ägarandel om 16,5 procent. Samtidigt ingår Mathem ett långsiktigt leverans- och samarbetsavtal med Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab. Investmentbolaget Kinnevik kommer kontrollera 31 procent av Mathem efter transaktionen och förblir därmed största ägare. Aktien i Axfood var upp 0,4 procent.

Bostadsutvecklaren Bonava, vars kapitalmarknadsdag sparkats i gång klockan 9, har presenterat delmål för 2024. Ett delmål är att resultatet före skatt ska uppgå till 1,6 miljarder kronor, en ökning med 60 procent jämfört med 2020. Antalet sålda bostäder ska uppgå till 7.000, vilket motsvarar en ökning med 26 procent jämfört med 2020. Marknaden tycktes inte vara övertygad och handlade ned aktien 0,4 procent.

Tydliga kursavancemang stod bland andra Climeon och Xbrane Biopharma för. Aktien i det förstnämnda bolaget steg nästan 10 procent efter att det blivit känt att Climeon driftsatt ett så kallat Heat Power System ombord på ett av det danska fraktbolaget Mærsks containerfartyg.

"Mærsk kommer att utvärdera återvinning av spillvärme för att öka energieffektiviteten som ett led i att uppnå en 60% minskning av CO2-utsläppen till 2030", heter det i ett pressmeddelande.

Xbrane Biopharma klev upp 7,7 procent. Biosimilarutvecklaren initierarar utveckling av två nya biosimilarkandidater till referensprodukterna Keytruda respektive Darzalex.

IT-konsulten Knowit köper danska designbyrån 1508.dk och tech-byrån Strømlin för en köpeskilling om 75 miljoner danska kronor, med en möjlig tilläggsköpeskilling som förväntas uppgå till 25 miljoner danska kronor. Aktien var upp 1,1 procent.

Marknadsundersökningsföretaget Cint har av Jefferies International fått sin rekommendation höjd till köp från behåll med höjd riktkurs. Aktien klättrade 5 procent.

Vidare på rekommendationsfronten uppmärksammas medicinteknikbolaget Arjo vars aktie steg 2,6 procent. DNB Markets har inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation.

Handelspremiär på Stockholmsbörsen var det för vinkoncernen Viva Wine Group. Inför noteringen gjorde bolaget en nyemission på motsvarande 1,2 miljarder kronor. Teckningskursen hade satts till 49 kronor per aktie vilket värderar bolaget till cirka 4,3 miljarder kronor efter erbjudandet. Efter en dryg halvtimmes handel på tisdagen bytte aktien ägare till omkring 56 kronor, motsvarande en uppgång på cirka 14 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?