1515
Annons
BÖRSEN: LÄTT UPPÅT, ASSA ABLOY RAPPORTVINNARE, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagen började med försiktigt stigande noteringar i Stockholm, sedan de amerikanska börsterminerna vänt upp med hjälp av en rad starka teknikrapporter efter stängning i New York.

Teknik var en av de bästa sektorerna även i Stockholm.

Omkring klockan 9.40 hade OMXS30 stigit 0,2 procent till 2.282 och aktier för 3,3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Assa Abloy var starkast inom OMXS30 med en uppgång på 5,4 procent. Americas och Entrance Systems överträffade förväntningarna rejält och bidrog till att den samlade organiska tillväxten blev 10 procent, klart över konsensus.

Hexagon, som höjts till köp av Handelsbanken, var en annan vinnare i storbolagsindexet med en kursuppgång på 1,9 procent.

En förlorare inom OMXS30 var i den tidiga handeln SKF, som fortsatte ned ytterligare 2,7 procent efter torsdagens rapportflopp. Även Kinnevik, som också föll brant på torsdagen, fortsatte nedåt med 3,2 procent efter att ha degraderats till sälj av SEB.

Peabs rapport var klart bättre än väntat över hela linjen och byggbolaget följde därmed i fotspåren av rivalen Skanska, som rapporterade på torsdagen. Peab handlades upp 3,9 procent.

Trelleborg gick svagare och var ned 2,9 procent. Bolaget omsättning var under förra kvartalet 4 procent högre än väntat medan det justerade resultatet var som förväntat.

Belysningsföretaget Plejd redovisade en omsättningstillväxt på 31 procent för det fjärde kvartalet, vilket innebar en halverad tillväxttakt jämfört med motsvarande kvartal året före. Aktien tappade 13 procent.

Teknikkonsulten Afry rapporterade ett lägre justerat resultat än väntat för det fjärde kvartalet, medan omsättningen var något över konsensus. Aktien sjönk 3,5 procent.

Fukthanteringsbolaget Munters steg 2,5 procent. Bolagets intäkter var 8 procent högre än väntat under det gångna kvartalet och det justerade ebita-resultatet var 3 procent över förväntan.

Medicinteknikbolaget Addlife var morgonens stora förlorare med ett kursfall på 20 procent. Den organiska tillväxten var minus 12 procent och nettoresultatet sjönk med 19 procent jämfört med motsvarande period året före.

Fredagen innebar debut på First North för läkemedelsbolaget Newbury, vars emission inför noteringen övertecknats. Priset i emissionen var 13 kronor per aktie motsvarande ett bolagsvärde på 204 miljoner kronor före kapitaltillskottet. I den tidiga fredagshandeln var aktien billigare och bytte ägare för 10:90 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?