1515
BÖRSEN: VÄNTAS INLEDA TISDAGEN PÅ PLUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda uppåt på tisdagen efter en dyster inledning på veckan dagen före.

Vid klockan 8.35 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning runt 0,6 procent upp för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Vid samma tidpunkt var terminen för tyska DAX 0,7 procent upp och terminen för Parisbörsens CAC40 stod 0,8 procent högre.

USA hade en lätt negativ utveckling på måndagen, drivet av tekniksektorn. Nasdaqs kompositindex backade 0,4 procent, Dow Jones industriindex och S&P 500 med 0,2 respektive 0,3 procent.

I Asien var det mestadels upp på tisdagens börser, i Tokyo avancerade Nikkei 225-indexet en bit över 2 procent.

På svensk rapportfront visade sig teknikhandelsföretaget Addtechs rapportsiffror vara överlag något sämre än väntat. Ebita-resultatet låg på 335 miljoner kronor och ebita-marginalen på 11,4 procent i fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Styrelsen föreslår en utdelning om 1:20 kronor (1:00) per aktie.

Fasadgruppens första kvartal 2021 präglades som vanligt av säsongsmässigt låg aktivitet. Organisk tillväxt var -8,5 procent. Den justerade ebita-marginalen uppgick till 6,2 procent, ned från 8,3 procent året innan. Utfallet påverkades av den kallare vintern samt högre centrala kostnader kopplade till noteringen i december.

Bryggeriet Kopparbergs nettoomsättning sjönk i årets inledande kvartal från motsvarande period i fjol. Minskningen beror främst på att Kopparbergs inte kunnat leverera till sina viktiga turistmarknader med anledning av de fortsatt hårda pandemirestriktioner som råder i dessa länder. På den brittiska marknaden ökade försäljningen med 1 procent,

Forskningsbolaget Calliditas nettoresultat blev -127 miljoner kronor i årets första kvartal (-63,7).

Bland övriga nyheter har klädbolaget Wesc, som står i färd med att byta verksamhetsinriktning med tillhörande namnbyte till Vestum, presenterat en så kallad bolagsbeskrivning som bland annat innehåller finansiella mål och en ny koncernledning för Vestum.

Investmentbolaget Naxs storägare Tompkins Square Parks begär extrastämma för att byta ut hela styrelsen.

Saltx, som utvecklar patenterad energilagringsteknologi, har tillförts 60 miljoner kronor i en riktad nyemission. Kursen var 4:00 kronor, vilket kan jämföras med måndagens stängningskurs på 4:50 kronor.

Fonden Healthcap ORX, som är under likvidation, delar ut hela sitt innehav till andelsägarna i Orexo. Bland mottagarna av aktierna finns Skandia, Fjärde AP-fonden och Sjätte AP-fonden. Healthcap ORX ägde cirka 10,3 procent av kapitalet i Orexo den 30 april, enligt ägardatatjänsten Holdings.

SEB Equities har höjt riktkursen för Adapteo till 181 från 160 kronor och upprepar sin köprekommendation. På måndagen lade Palace Bidco ett rekommenderat kontanterbjudande om 165 kronor per aktie i modulhusbolaget.

Ännu ett bolag tar steget in på First North och på tisdagen är det premiär för det amerikanska elnätsteknologibolaget Smart Wires. Inför noteringen gjorde bolaget en placering av depåbevis om 1,3 miljarder kronor, som övertecknades. Teckningskursen var 41:50 kronor.

På måndagen stängde OMXS30 på minus 0,8 procent, sedan en viss återhämtning kunnat skönjas under eftermiddagen.


Makroagenda

* KI: extramätning företag kl 9.00

* EMU: handelsbalans mars kl 11.00

* EMU: sysselsättning 1 kv kl 11.00

* EMU: BNP (prel) 1 kv kl 11.00

* USA: bostadsbyggande april kl 14.30

* USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

* Olja: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?