1515
BÖRSEN: TUNGT FALL FÖR EVOLUTION, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades ned igen på torsdagen, efter onsdagens uppgång. De ledande Europabörserna utvecklades samtidigt i skilda riktningar.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 0,4 procent till 2.247 och aktier för 26,1 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

Bland de mest omsatta aktierna steg Swedish Match, Boliden och Sandvik med i trakterna 1,4-1,5 procent. Det var desto tätare på minussidan, där Evolution stack ut med en nedgång på hela 6 procent eller 99 kronor till 1.550:20 kronor.

Academedia redovisade ett högre resultat än analytikerna hade räknat med för det gångna kvartalet, men bolagets tyska förskoleverksamhet har varit under hård press på grund av pandemin. Aktien sjönk 1,2 procent.

Bland de många rapportbolagen redovisade det digitala magasinföretaget Readly en tillväxt i kvartalet på 32 procent, men förlusten ökade. Aktien tappade 8,8 procent.

"Vi hade en väldigt låg marknadsföringskostnad i det första kvartalet förra året eftersom vi skulle rulla ut ett nytt varumärkeskoncept den 30 mars, så därför ser det ut som ett stort negativt hopp i ebitda, men i år kommer vi att sprida marknadsföringskostnaderna mer jämnt", sade Readlys vd Maria Hedengren till Nyhetsbyrån Direkt.

Kontanthanteringsbolaget Loomis resultat och omsättning var lägre än väntat och bolaget uppgav att pandemieffekten var värre under första kvartalet än det föregående på grund av mer omfattande nedstängningar. Aktien backade 1,4 procent.

"Givet omständigheterna är det ett bra kvartal. Vi såg en förbättring i Europa i mars och vi har också förväntningar på att det ska se bättre ut i slutet på det andra kvartalet och framför allt i det tredje kvartalet", sade Loomis vd Patrik Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

En kursvinnare var probiotikabolaget Biogaia vars nettovinst på 50 miljoner kronor var högre än analytikernas förväntningar om 34 miljoner kronor. Aktien steg 17 procent.

Även odörkontrollbolaget Polygiene hade luft under vingarna och steg 8,1 procent efter sin rapport, medan Leovegas rasade 16 procent efter sin. Bolagets kvartalsrapport innehöll bland annat svaga signaler kring den viktiga marknaden i Tyskland.

Instalco föll 13 procent på sin rapport. Bolagets vd Per Sjöstrand medgav att början på året varit "något trög", men han sade också att bolaget ser "mycket positivt" på helåret.

En riktigt dålig hårdag hade bolaget Follicum, vars aktie rasade hela 70 procent sedan bolaget meddelat att läkemedelskandidaten FOL-005 vid behandling av håravfall inte visat signifikant bättre effekt än placebo i en fas 2a-studie.

Omsorgsbolaget Attendo redovisade ett ebita-resultat i linje med analytikernas förväntningar enligt Infront, medan nettoomsättningen var något under förväntan. Börsen reagerade negativt och aktien föll 12 procent.

På torsdagen handelsdebuterade Hemply Balance, ett hälsokostbolag inom hampaprodukter, på NGM Nordic SME. En kursuppgång på 46 procent kunde noteras för den kombination av aktier och teckningsoptioner som såldes i samband med noteringen.Graf: OMXS30 torsdagen den 6 maj

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?