BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NEDÅT PÅ FREDAGEN, ORO KONFLIKT USA-KINA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna fredagens handel på minussidan efter fyra uppgångsdagar i rad. Oron för konflikten mellan USA och Kina väntas dämpa stämningen på finansmarknaderna.

I USA vände börserna markant nedåt under torsdagens sista handelstimme sedan president Donald Trump meddelat att kan kommer att hålla en presskonferens på fredag angående Kina. Beskedet om presskonferensen kom efter att Kina tidigare på torsdagen beslutat om nationella säkerhetslagar i Hongkong, vilket gör att många spekulerar om att Donald Trump nu formellt kommer att dra in områdets särskilda handelsstatus

Asienbörserna följde upp med något lägre kurser. Nikkei 225-indexet backade 0,2 procent och Hongkongs Hang Seng var ned 0,7 procent på morgonen.

Fredagen är också en mycket statistiktung dag.

Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade vid 8.30-tiden en öppning på minus 0,8 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminerna för tyska DAX-index visade samtidigt -1,3 procent. För USA-börserna noterades terminerna ned med 0,3 procent på morgonen svensk morgontid. Vid torsdagen stängning var S&P 500 ned 0,2 procent.

Nent kan få en skjuts uppåt på fredagens börs av uppgifterna om att den engelska fotbollsligan Premier League kommer att återupptas den 17 juni. Nent har de nordiska sändningsrättigheterna för Premier League.

SEB Equities har höjt riktkursen för Nent till 315 kronor från 250 kronor och upprepat sitt köpråd. Aktien stängde på 280 kronor på torsdagen. Pareto Securities har tagit upp vågkraftsbolaget Minesto för bevakning och rekommenderar köp.

Bettingbolagen på börsen kan också komma att påverkas av flera europeiska fotbollsligor, som den engelska och den svenska, fått grönt ljus att dra igång igen.

Autoliv har haft en utmanande start på det andra kvartalet 2020, skriver bilsäkerhetsbolagets i ett pressmeddelande. De största marknaderna Amerika och Europa stod praktiskt taget stilla i april. Autolivs försäljning i Europa minskade med 89 procent i april 2020 jämfört med april 2019 och i Amerika med 96 procent. I Kina ökade Autolivs försäljning med 3 procent i april 2020 jämfört med samma månad 2019.

På rapportfronten kom bilservicebolaget Mekonomen med ett lägre resultat än väntat. Resultatet före skatt låg på -11 miljoner kronor för det första kvartalet. Analytikersnittet låg på en vinst om 36,6 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning.

Elekta bjöd i stället på kvartalssiffror över förväntan. Ebita-resultat var 886 miljoner kronor i fjärde kvartalet i strålterapibolagets brutna räkenskapsår. Enligt Infront väntades 735 miljoner. Även omsättning och orderingång låg över förhandstipsen. Styrelsen kommer att ta beslut om utdelning den 10 juli. Pareto, räknar med en måttlig kursreaktion i Elekta, framgår av en kommentar strax efter rapporten.

Oscar Properties rapport på torsdagskvällen visade ett resultat efter skatt på -33,7 miljoner kronor i första kvartalet (-66,0). Bostadsutvecklaren sålde en bostad under perioden (20).

Balder meddelade på torsdagskvällen att finanschef Marcus Hansson och ekonomidirektör Magnus Björndahl har begärts häktade misstänkta för grovt insiderbrott. Det misstänkta brottet avser inte transaktioner i Balderaktien. Marcus Hansson är även styrelseledamot i nischbanken Collector. Misstankar handlar om just Collector och nichbankens vinstvarning i början av året, skriver Dagens industri med hänvisning till källor.

Kopy Goldfields gör ett omvänt förvärv av den ryska guldproducenten Amur Gold. Transaktionen genomförs som en apportemission och i och med affären kommer Amurs ägare att få cirka 88 procent av de totala utestående aktierna i Kopy.

Vidare på nyhetsfronten lämnar Cellavisions vd Zlatko Rihter bolaget för att bli vd för Investorägda Mölnlycke Health Care.

Lundbergs lägger fram sin kvartalsrapport vid lunchtid. Fredagen är sista dag under innevarande rapportperiod och en rad mindre bolag har också rapportdag på fredagen.

I fredagens statistikskörd på den internationella agendan riktas intresset kanske främst mot preliminära KPI-siffror för euroområdet i maj, klockan 11.00, och amerikansk konsumtions- och inkomststatistik för april klockan 14.30. För svensk del kommer också en hel del statistik från SCB, bland annat BNP-siffror klockan 9.30. I USA ska också Fedchefen Jerome Powell delta i en debatt med förre vice-chefen Alan Blinder klockan 17.00.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?