1515
BÖRSEN: TUNN HANDEL MEN HÖGST UPPGÅNG PÅ EN MÅNAD, OMXS30 +1,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stod för starkaste uppgångsdagen på över en månad i tun handel dagen innan midsommarafton, då börsen håller stängt. Kvartetten Evolution, Getinge, Kinnevik och Securitas agerade draglok för avancemanget.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 1,3 procent till nivån 2.271 med aktier för blott 17,7 miljarder kronor omsatta på börsen i sin helhet.

Evolution lättade 4,5 procent, efter att aktien inför handelsstart tappat 11 procent de senaste två handelsveckorna på analytikervarningar om att live-kasinobolagets sista rad kan drabbas om G7-förslag om att införa en global minimiskatt för företag blir verklighet.

Medicinteknikbolaget Getinge skuggade med en uppgång på 3,9 procent, efter att Danske Bank höjt riktkursen till 361 kronor från 313 kronor med en bibehållen köprekommendation. Aktien stängde på 329 kronor.

Investmentbolaget Kinnevik steg 2,9 procent medan Securitas stod för en uppgång på 2,7 procent till 131:50 kronor efter att Carnegie höjt säkerhetsbolagets rekommendation till köp och upprepad riktkurs på 148 kronor.

Även storbankerna, klädkedjan H&M och verkstadsbolaget Atlas Copco fanns med i toppen. Uppgångarna var i häraden 1,5-2,5 procent.

I botten fanns Essity och Swedish Match som enda bolag med minus, dock måttliga sådana på några tiondelars procent.

Investmentbolaget Creades steg 2,8 procent efter att ha sålt sin andel i Tink i samband med att Visa köper hela det svenska fintech-bolaget för 1,8 miljarder euro.

Ett annat bolag som noterades uppåt var modehandlaren Rizzo, som är mitt i en pågående rekonstruktion. Aktien steg med 12,3 procent efter att bolaget meddelat att ett samarbete har ingåtts med den tyska e-handlaren Zalando.

Konsumentvarubolaget Humble, listat på First North, steg 8,6 procent efter ännu ett förvärv. Den här gången har bolaget förvärvat portugisiska Fancystage, specialiserat på kosmetik, skönhet och wellness, för upp till 547 miljoner kronor.

På bioteknikscenen noterades ett antal nyheter som stack ut och vållade kursreaktioner under dagen. De mest notabla gällde att amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s besked om att Bioarctic och dess japanska partner Eisai beviljas genombrottsstatus för lecanemab, för närvarande i fas 3 vid behandling av Alzheimers sjukdom, lyfte det svenska forskningsbolagets aktie med 7,8 procent.

I motsatt riktning gick forskningsbolaget Asarina Pharma, som inte lyckades påvisa någon statistiskt säkerställd förbättring gentemot placebo med läkemedelskandidaten sepranolon inom menstruell migrän. Aktien rasade 43 procent.

På First North var det trångt runt börsklockan när USWE, Intellego, Emplicure och Biosergen började handlas. Stockholmsbörsen har samtidigt fått ett nytt SPAC-bolag i form av TBD30. Samtliga aktier backade i varierande grad, men Intellego såg svagast utveckling och avslut runt 40 procent under teckningskurs.


Graf: OMXS30 torsdagen den 24 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?