1515
Annons
BÖRSEN: VISS UPPGÅNG VÄNTAS, SECTRA MED DELÅRSRAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på fredagen ut att inleda handeln i stigande riktning och därmed fortsätta från gårdagens uppgång. Under morgonen har siffror från ACT kring orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika kablats ut där det flaggats för att störningar i leveranskedjan påverkat order negativt. Sectra har bjudit på delårsrapport.

Vid 8.30-tiden indikerade handeln hos IG Markets en öppning runt plus 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminen för tyska DAX sågs marginellt upp och för franska CAC40 likaså.

I New York sågs det breda indexet S&P 500 stiga 0,3 procent till nya rekordhöga nivåer på torsdagen, medan tekniktunga Nasdaq klev upp med något klenare 0,1 procent.

Under morgonkvisten var utvecklingen blandad i Asien. Japanska Nikkei 225-indexet tog ett ordentligt kliv upp, om nästan 2 procent, efter beskedet att premiärminister Yoshihide Suga inte kommer att ställa upp i valet till partiledare för LDP-partiet.

Siffror från ACT Reserach vittnade om att orderingången på tunga lastbilar, Class 8, i Nordamerika uppgick preliminärt till 36.900 enheter i augusti, och för lastbilar i segmentet Class 5-7 ökade orderingången till 31.900 enheter. ACT pekar på att båda siffror är de högsta på fem månader, men flaggar också för att störningar i leveranskedjan som började med, men inte bara handlar om halvledare, kan göra att produktionsutmaningar påverkar order negativt. Volvo har en större försäljningsandel i Nordamerika.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra hade ett resultat efter skatt på 73,1 miljoner kronor för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2021/2022 (16,8). Nettoomsättningen steg till 406 miljoner kronor (299), medan orderingången dock sjönk till 393 miljoner kronor (612).

"Sectra har stora variationer i finansiella utfall mellan perioder och resultatet har historiskt varit svagt under inledande kvartal. I år har en del leveranser, framför allt i USA, kunnat genomföras tidigare än planerat", noteras det i rapporten.

Irisity, som säljer kameraövervakningslösningar, har ingått avtal om att förvärva Agent Vi för 67,5 miljoner dollar. Det förvärvade bolaget hade under 2020 en omsättning på 6,1 miljoner dollar.

"Sammanslagningen skapar en av de största och mest signifikanta globala leverantörerna av avancerad AI-baserad videoanalys", uppger Irisity.

Förvärv har även meddelats från BHG, som köper 80 procent av aktierna i tyska AH-Trading – ett e-handelsföretag inom trädgårdsmöbler.

General Atlantic och Sprints Capitals försäljning av 13,4 miljoner aktier i bostadsplattformen Hemnet, där aktörerna är storägare, skedde till priset 188 kronor per aktie.


Rekommendationer:

* Handelsbanken Capital Markets inleder bevakning av Holmen med rekommendationen köp. Riktkursen är 500 kronor.

* HSBC har sänkt sin rekommendation för Assa Abloy till minska från behåll och reviderat upp riktkursen till 240 kronor (230). Storbanken har vidare höjt rekommendationen för SKF till köp (behåll) och skruvat upp riktkursen med 20 kronor till 260 kronor.

* Barclays Capital har höjt sin rekommendation för SEB till övervikt från undervikt. Riktkursen är 135 kronor (98).

* Pareto Securities höjer riktkursen för Sobi till 306 kronor (195) med upprepad köprekommendation.

"Efter över tio år av uppköpsrykten finns ett konkret bud på Sobi. Men bolaget riskerar att säljas med en betydande rabatt mot dess långsiktiga värde, och ägarna bör hålla i sina aktier", skriver analyshuset.

Efter torsdagens besked att Advent och GIC lagt bud på Sobi värt 235 kronor per aktie steg Sobi närmare 26 procent till 6 kronor över budkursen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?