Annons
NEW YORK: TERMINERNA VÄNDER UPP, RIVIAN FALLER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En tidigare nedgång i terminerna för de ledande amerikanska börserna suddades ut under måndagen och med en dryg halvtimme kvar till öppning indikerades stigande index när veckans handel drar i gång.

Förväntningar om fortsatt aggressivt höjda styrräntor i USA fortsatte att prägla sentimentet. Dessutom har kriget i Ukraina intensifierats efter att bron mellan Krim och det ryska fastlandet delvis förstörts av en explosion och Ryssland svarat med att bomba civila mål i Ukraina.

Klockan 15.00 hade terminen för Dow Jones industriindex stigit 0,4 procent och terminen för S&P 500 var upp 0,3 procent samtidigt som Nasdaq 100-terminen noterades till plus 0,2 procent.

Den amerikanska räntemarknaden håller på måndagen helgstängt för firande av Columbus Day. Efter svensk stängning i fredags sjönk USA-räntorna tillbaka marginellt. Tidigare på fredagen steg USA-räntorna tydligt efter en jobbrapport för september som, enligt flera bedömare, var tillräckligt stark för att i det närmaste bekräfta att Fed kommer att höja räntan aggressivt även i början av november.

USA-börserna avslutade förra veckan kraftigt ned efter jobbrapporten. S&P 500 stängde ned 2,8 procent.

Indexnedgångarna smittade av sig på Hongkongbörsen på måndagen, medan börserna i Tokyo och Seoul höll helgstängt. I Europa sågs däremot stigande index på måndagseftermiddagen.

I den amerikanska förhandeln tyngdes biljättarna Ford och General Motors 6 respektive 4,5 procent. UBS har nedgraderat Ford till sälj, från tidigare neutral, och GM till neutral, från tidigare köp. Enligt investmentbanken rör sig bilindustrin snabbt mot ett läge med överutbud av fordon.

Rivian föll 6,5 procent efter att elbilstillverkaren återkallat nära på alla sina fordon för att åtgärda ett potentiellt problem med styrningen.

Sektorkollegan Tesla har i sin tur fått sin riktkurs sänkt av RBC, till 340 dollar (367). Nyheten om att Tesla i september levererade fler än 83.000 fordon från sin Shanghaifabrik, vilket var en ökning med 8 procent jämfört med i augusti, bidrog dock till att lyfta aktien 0,2 procent i förhandeln.

Merck stärktes 2,4 procent sedan Guggenheim höjt sin rekommendation för läkemedelsjätten till köp.

Kraft Heinz steg 2,8 procent, efter att storbanken Goldman Sachs uppgraderat till köp. Procter & Gamble, som däremot nedgraderats av Goldman Sachs, backade 1,1 procent.

Noteringar vid 15-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,36%
Terminen för S&P 500 +0,29%
Terminen för Nasdaq 100 +0,18%
Olja, US WTI -0,12% till 92:53 dollar/fat
Olja, Brent -0,19% till 97:73 dollar/fat
EUR/USD -0,0028 till 0:9713

KÄLLA: Infront


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera