BÖRSEN: TERMINER INDIKERAR REKYL UPP, STARKT BESKED FRÅN HEXPOL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att kunna visa en viss återhämtning när veckans handel drar i gång. Positiva indikationer om USA-presidenten Donald Trumps hälsa har bidragit till viss optimism på finansmarknaderna.

Vid 8.40-tiden var de europeiska terminerna ungefär 0,6 procent högre. IG-markets förhandel indikerade en uppgång även för Stockholmsbörsens OMXS30-index, i häradet 0,5 procent.

På måndagsmorgonen steg Asienbörserna, den säkra hamnen yenen handlades något svagare och den tioåriga USA-räntan pekade upp. De amerikanska börsterminerna på plus, efter att USA-börserna stängt tydligt ned på fredagen i kölvattnet av att Donald Trump testats positivt för covid-19.

Marknaden har lugnats av utlåtande från hans läkarteam om att USA-presidenten kan komma att skrivas ut från sjukhuset redan under måndagen. Vitahusetläkaren Sean Conley angav på söndagen också att "presidenten fortsatt att förbättras" även om det har varit "upp- och nedgångar" under tiden.

På svensk mark har Hexpol meddelat att det räknar med att rapportera ett justerat operativt rörelseresultat för tredje kvartalet 2020 som väsentligt överstiger marknadens förväntningar medan försäljningen beräknas ligga i linje med förväntningarna. Det justerade operativa rörelseresultatet för tredje kvartalet 2020 förväntas uppgå till mellan 560 och 590 miljoner kronor. Analytikerna trodde i snitt på ett justerat rörelseresultat om 388 miljoner kronor, enligt en sammanställning från Infront i början av augusti som sex analytiker lämnat estimat till.

Enligt DI:s källor har Nordeas huvudägare Sampo börjat sondera terrängen inför en försäljning av storbanken. Enligt uppgifterna är det mer troligt med en försäljning inom två år, än om tre-fyra år.

Lundin Energy har ingått avtal med Idemitsu Petroleum Norge, om att förvärva andelar i en tillgångsportfölj i Barents hav för en köpeskilling om 125 miljoner dollar.

Forskningsbolaget Pledpharma förvärvar särläkemedelsbolaget Rare Thyroid Therapeutics International. Köpeskillingen består av en kontantbetalning om 60 miljoner kronor samt nästan 63,8 miljoner nyemitterade aktier i Pledpharma.

Nustay, som driver en hotellbokningsplattform och som sedan våren 2019 är listat på Spotlight i Köpenhamn, ansöker om konkurs som en konsekvens av den pågående pandemin. Aktien handelsstoppades.

Norska Ecit lägger ett rekommenderat offentligt bud på First North-listade Modern Ekonomi om 3:90 kronor kontant per aktie, en premie om cirka 34 procent i förhållande till stängningskursen för Modern Ekonomi aktien på First North den 2 oktober.


Morgonens flod av rekommendationer:


* Saab ges en köprekommendation i Dagens Industri. Efter att ha underpresterat de senaste åren hägrar nu ett förbättrat kassaflöde och en stigande marginal för försvars- och säkerhetsföretaget, menar tidningen.


* Autoliv, Epiroc och finländska Wärtsilä har samtliga uppgraderats till köp från behåll av Handelsbanken.


* Autoliv får också sin rekommendation höjd till köp (behåll) av Carnegie.


* SEB har uppgraderat Intrum till köp (behåll).


* Enea har sänkts till behåll (köp) av SEB.


* Danske Bank har dragit upp riktkursen för Sobi till 304 kronor (234). Aktien stängde på 201 kronor i fredags.

* Nordea har höjt riktkurserna för Trelleborg, till 185 kronor (175), och Boliden till 310 kronor (300). På fredagen stängde Trelleborg till strax över 161 kronor och Boliden slutade strax över 258 kronor.


* Pareto har dragit upp riktkursen för Nobia till 65 kronor (55). Aktien stängde strax under 57 kronor i fredags.


* Pareto har också höjt riktkursen för Kinnevik, till 405 kronor (370). Kinnevik stängde på cirka 357 kronor i fredags.


* Köp Kopparbergs och Hexpol, teckna Wästbygg, sälj Gunnebo och avvakta Platzer. Ta också hem vinsten i Storytel och Momentum, är råden från Börsveckan i den senaste utgåvan.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?