1515
LÖNEAVTAL: VI STÅR LÅNGT IFRÅN VARANDRA - INDUSTRIFACK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Parterna inom industrin står långt ifrån varandra i avtalsförhandlingarna, enligt företrädare för Facken inom industrin som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

"Det känns om en avgrund just nu, vi står väldigt långt ifrån varandra", säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius.

De opartiska ordförandena, opo, har föreslagit ett avtal med löneökningar på 4,5 procent under 29 månader, motsvarande knappt 1,9 procent per år. Arbetsgivarna har sagt ja till detta, men menat att detta är smärtgränsen, samtidigt som industrifacken sagt nej.

" Vi är bekymrade över de låga nivåerna, de måste upp väsentligt. Det är långt under vad vi kan tänka oss. Vi ser också att industrin går bra och att konjunkturen är på väg upp, så det finns inte skäl att hålla tillbaka av den anledningen", säger Camilla Frankelius

IF Metalls ordförande Marie Nilsson säger till Direkt att de förslagna nivåerna är "på tok för låga".

"Det är för lågt för att garantera reallöneökningar och för lågt för att vara normerande", säger hon.

De påpekar båda att avtalen inte heller innehåller viktiga krav för facken i form av bland annat avsättningar till deltidspension och vab-tillägg.

Perioden april till och med oktober i år, där det nu inte finns några centrala löneökningar, lämnas utan retroaktiv kompensation i avtalsförslaget.

Marie Nilsson säger att de vill ha kompensation för denna period i form av högre löneökningar längre fram.

"Våra medlemmar måste få något för den här perioden som varit, även om vi inte kan kräva något retroaktivt. Det viktiga är att de får kompensation på något sätt, det kan vara i form av att nivån framåt blir högre", säger hon.

Hon säger att det ur denna aspekt är särskilt viktigt att få upp den första lönehöjningen som nu ligger i budet, 0,7 procents löneökning från den 1 november.

Camilla Frankelius är inne på samma sak:

"Allt måste upp, men vi måste framför allt ha en ordentlig nivåhöjning den 1 november. De 0,7 procent som ligger där nu är extra bekymmersamt. Det måste finnas med en ordentlig kompensation för året som gått. Det förslag som ligger på bordet nu är helt oacceptabelt", säger hon.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?