1515
Annons
BÖRSEN: UKRAINA OCH ERICSSON I FOKUS, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen pressades på onsdagen där Ukrainakrisen fortsatt höll i taktpinnen. Natochefen Jens Stoltenberg menade att det ännu inte syns några tecken på rysk nedtrappning medan Kreml svarade att han har fel i den frågan.

Vid stängning var OMXS30 ned 0,8 procent till 2.263. Aktier för närmare 26 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen.

Ericsson föll över 14 procent under Stockholmsbörsens högsta omsättning efter att bolaget lämnat ytterligare kommentarer angående problemen med regelefterlevnad i Irak där telekombolagets egen undersökning bland annat gav stöd för korruptionsrelaterade missförhållanden.

Swedish Match hade en bättre dag och steg 3,8 procent efter rapporten för det fjärde kvartalet där resultaträkningen var i linje med analytikernas förväntningar. Marginalen på rökfria produkter var något bättre och volymerna för den tobaksfria nikotinprodukten Zyn ökade med 56 procent i USA under kvartalet.

SAS störtdök över 20 procent till 1:25 kronor efter att DNB kapat riktkursen till 40 öre (1:00). DNB menar att en rekonstruktion ser ofrånkomlig ut om bolaget inte ska gå i konkurs. Sydbanks analyschef Jacob Pedersen var något mildare i tonen och menade att situationen inte är akut men heller inte långsiktigt hållbar.

Castellums fjärde kvartal prickade förväntningarna och utdelningen höjdes till 7:60 kronor (6:90). I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sade vd Rutger Arnhult att han ser ett slut på låga räntor och gratis värdeökningar, och att det kommer att krävas hårt jobb med driften för att få upp värdet på fastighetsbestånden. Aktien började dagen försiktigt men klättrade och slutade upp 4,8 procent.

Stillfront sällade sig till rapportförlorarna och föll över 8 procent. Det justerade ebit-resultatet var i linje med tidigare preliminära besked. För helåret 2022 spår spelutvecklaren en organisk tillväxt i mitten av ett ensiffrigt positivt intervall. I det första kvartalet förväntar sig bolaget en negativ organisk tillväxt i nivå med fjärde kvartalet 2021.

Cdon som mitt under Black Week tvingades göra sig av med bedrägliga handlare vände tvärt ned efter onsdagens rapport som visade på en 32 procent lägre nettoomsättning under det fjärde kvartalet och en rörelseförlust på 16 miljoner kronor. Aktien slutade rapportdagen ned 19 procent.

Medicinteknikbolaget Vitrolife fick också ett kyligt mottagande på kvartalsrapporten. Ebitda-resultatet var i linje med föregående år medan motsvarande marginal krympte till 32 procent (43). Aktien handlades i botten på huvudlistan med en nedgång på drygt 17 procent.

Desenios första år som noterat bolag har varit motigt och i det fjärde kvartalet mer än halverades rörelseresultatet. Aktien, som för länge sedan halverats från teckningskursen 72 kronor, föll över 14 procent till 12:50 kronor.

Bland övriga rapportförlorare fanns Sivers Semiconductors som föll 14 procent och där ytterligare kurspress kom från en sänkt rekommendation till behåll från Nordea.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 onsdag den 16 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?