1515
BÖRSEN: SCANDI STANDARD TAPPAR EFTER VINSTVARNING, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde den nya veckan på minus i linje med utvecklingen på ledande Europabörser och efter nedgångar i den asiatiska handeln. Kycklingsföretaget Scandi Standard föll efter vinstvarning och flera aktier påverkades av att de från måndagen handlas utan rätt till utdelning.

Vid 9.40-tiden hade Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 gått ned 0,8 procent till nivån 2.236. Aktier för 2,6 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute i Europa hade tyska DAX och Parisbörsens CAC40 backat runt 0,7 procent.

Inom storbolagsindex var Electrolux, Nordea och Tele2 ned mest i handelns inledning, men de handlas från måndagen utan rätt till inlösen (Electrolux) respektive utdelning.

Sjönk gjorde även Sinch och Evolution som tappade drygt 2 procent.

Bland kursförlorarna i inledningen tappade Scandi Standard 7 procent efter morgonens vinstvarning.

"Det tredje kvartalet har varit utmanande på många sätt. Det är vår bedömning att de betydande prisökningarna på insatsvaror kommer att fortsätta i det fjärde kvartalet", skrev Scandi Standard bland annat.

Astra Zeneca låg överst på plussidan inom storbolagsindex när aktien steg 0,8 procent. Läkemedlet Enhertu har fått genombrottstatus, så kallad BTD, av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för patienter med metastatisk HER2-positiv bröstcancer som tidigare fått en eller flera anti-HER2-behandlingar. På plus syntes också Swedish Match, aktien steg 0,5 procent och Getinge ökade 0,3 procent.

Azelio föll 19 procent efter att DI pekat på att orderböckerna för solenergiföretaget står tomma. Enligt vd Jonas Eklind är det dock helt enligt plan.

Kindred vände ned 5 procent till 132 kronor. Carnegie har sänkt sin rekommendation för Kindred till behåll från köp och riktkursen till 155 kronor. Även Pareto har dragit ned riktkursen, till 192 kronor på grund av situationen i Nederländerna, men med upprepad köprekommendation. I fredags klättrade Kindred 5 procent under hög omsättning.

Vertiseit, som levererar digitala lösningar för kundupplevelse i butik, kom med nya finansiella mål på måndagsmorgonen. Bolaget ska också göra en riktad nyemission om 100 miljoner kronor med föreslagen teckningskurs på 24 kronor. Aktien avancerade nära 10 procent till drygt 30 kronor.

Bergman & Beving handlades upp 4,5 procent i spåren av köpstämpel i måndagens Dagens Industri.

Skistar backade ytterligare drygt 2 procent. DNB Markets har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll.

Medicinteknikbolaget Senzime har kapitalmarknadsdag på måndagseftermiddagen och meddelade inför den att målet om en omsättning på 200 miljoner kronor år 2023 kvarstår, trots att pandemin covid-19 tillfälligt har begränsat företagets tillträde till sjukvården. Aktien steg 2,8 procent.

Börsveckans köpråd Catena Media, Giab och Hexicon klev upp 2,7 procent, 4,4 samt 7 procent.

Hexatronic, systemleverantör inom fiberoptisk kabel och infrastrukturlösningar för telekomföretag, var upp 5,3 procent till 289 kronor. Danske Bank Markets har inlett bevakning av Hexatronic med köprekommendation och riktkursen 325 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?