1515
BÖRSEN: SVÄNGIG HANDEL, ERICSSON FÖRVÄRVSFÖLL, OMXS30 -0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det var en svängig måndagshandel som slets mellan oro för ökad smittspridning i Europa och visst lugn över att Jerome Powell fått president Joe Bidens förtroende att fortsätta navigera den amerikanska ekonomin ur pandemin i rollen som Fed-chef.

Vid stängning var OMXS30-indexet ned 0,2 procent till 2.369. Aktier för drygt 25 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på måndagen att covidsituationen i landet är den värsta hittills, och att nya begränsningar krävs. Handelshumöret dämpades men när besked kom på eftermiddagen att Joe Biden gett sitt stöd för att Jerome Powell ska fortsätta som chef för den amerikanska centralbanken återvände riskviljan något.

På hemmaplan meddelade Ericsson att den amerikanska leverantören av molnbaserad kommunikation Vonage förvärvas för 6,2 miljarder dollar. Investerarna ställde sig tveksamma till beskedet och aktien var ned 5,6 procent. Bättre gick det för Sandvik som steg 2,4 procent med stöd av en köprekommendation från Dagens industri som kallade aktien "löjligt billig".

Getinge inledde dagen starkt men när medicinteknikbolaget meddelade nya finansiella mål inför måndagseftermiddagens kapitalmarknadsdag föll aktien över 6 procent. Allteftersom kapitalmarknadsdagen pågick stärktes aktien och slutade dagen ned 0,4 procent.

Bland övriga vinnare och förlorare bland de mest omsatta storbolagen fanns Autoliv och Tele2 i den förra kategorin med uppgångar på omkring 2,3, och Evolution och Sinch i den senare med nedgångar på 6,3 respektive 5,1 procent.

Förrådsuthyrningsbolaget 24 Storage steg 19 procent till 73:60 kronor efter att marknadsledaren Shurguard lagt ett konkurrerande bud på 72 kronor per aktie som rekommenderas av 24 Storages styrelse. Amerikanska Tia har tidigare bjudit 62 kronor per aktie.

Fingerprint Cards har meddelat att koncernens intäkter för helåret 2022 förväntas ligga i intervallet 1,6–2,0 miljarder kronor, samt att ebitda-marginalen för det fjärde kvartalet 2022 spås hamna inom intervallet 14-18 procent. Aktien inledde dagen med en uppgång på 7 procent men vände och slutade dagen ned 4,5 procent.

Bland dagens delårsrapporterande bolag fanns infranätsföretaget Netel vars lönsamhet inte hängde med omsättningsökningen i det tredje kvartalet och aktien backade 2,7 procent.

Ferronordic och Byggpartner steg 5,7 respektive 3,5 procent efter köpråd från Börsveckan, medan Flat Capital som fick en säljrekommendation var ned över 7 procent.

Acconeer har beslutat att genomföra en nyemission med företrädesrätt för bolagets befintliga aktieägare om cirka 140 miljoner kronor. Teckningskursen har fastställts till 60 kronor. Aktien föll dryga 14 procent till 80 kronor.

Worldwide International investment har minskat sitt innehav i Karolinska Develoment från 18,3 procent till 15,9 procent och aktien föll 7,2 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 22 november

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?