Annons
JM: För mycket motvind just nu
Vi sänker rekommendationen till Behåll (Köp) och sänker riktkursen till 180 SEK (188).

JM rapporterade en klart lägre vinst i tredje kvartalet än vad vi räknat med. De olika motvindarna för bostadsutvecklare är många, med högre byggkostnader, ett konsumentförtroende som är nära en all-time low, fallande bostadspriser och snabbt stigande kostnader för hypotekslån. Med detta i åtanke borde det finnas få skäl att skriva under på ett kontrakt med inflyttningsdatum om 1-2 år. Vi räknar med att 2023 kommer att vara bottenåret och vi skulle därför kunna tolerera ett något högre p/e-tal än tidigare (12 gånger jämfört med 11 gånger). Med detta och klart lägre vinst per aktie sänker vi vår riktkurs från 188 SEK till 180 SEK och nedgraderar från Köp till Behåll.


JM rapporterade en försäljning i tredje kvartalet som var 10 procent lägre än vår prognos, medan ebit kom in 16 procent svagare.


Antal uppstarter landade 6 procent över vår prognos, men om vi inte räknar med starten av ett hyreslägenhetsprojekt skulle antalet starter ha varit 9 procent lägre än vår utgångspunkt.

Sålda enheter blev 11 procent svagare. I Stockholm var de sålda enheterna mer än 18 procent lägre.


Försäljningen för nästa år sänks med 5 procent på grund av det svaga utfallet i tredje kvartalet. Väntad ebit-marginal 2023 för koncernen sänks från 10,5 procent till 10,1 procent, vilket ger 9 procent lägre ebit än tidigare. Med högre finansieringskostnader minskas vinsten per aktie med 11 procent för nästa år.
Source: FinWire News
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera