1515
APPLE: ANKLAGAS FÖR BROTTSLIG ANNONSFÖRFÖLJELSE AV ANVÄNDARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska Apple har för första gången anmälts till myndigheter i Europa för brott mot regler ämnade att skydda mot integritetskränkningar och användardataintrång, rapporterar Reuters. Den kod som anmälarna pekar på möjliggör målinriktade reklamannonser online.

Det är den välkända aktivistgruppen Noyb, som uppmärksammar bristande digitala rättigheter och leds av den österrikiske integritetsaktivisten Max Schrems, som lämnat in anmälan till tyska och spanska myndigheter ansvariga för dataskydd.

Noyb har framgångsrikt drivit två liknande rättsfall mot Facebook och även anmält andra amerikanska digitala jättar som Google, Amazon och Netflix för liknande funktioner, bland annat för brott mot GDPR.

Organisationen har bland annat hävdat i anmälningar att säkerheten på nätet gått förlorad på grund av att techbolagen tillåts utpressa användarna att godkänna oläsliga användaravtal av gigantisk magnitud med ett enda klick.

Grundaren Max Schrems blev känd då han inledde sitt korståg mot Facebook genom att begära ut sin fullständiga historik och användardata, något som ledde fram till att påståendet att personuppgifter lämnades ut till amerikanska signalspaningsunderrättelsetjänsten NSA. Saken fick ytterligare bärkraft i och med NSA-avslöjandet från visselblåsaren Edward Snowden.

I den nu aktuella anmälan skrivs det att Apples spårningsfunktioner i Iphone lagrar användardata utan att användaren gett sin tillåtelse, vilket är i strid mot EU-lagar.

Den kod som därefter genereras spårar hur en Iphone används och följer således i realiteten användarens intressen och preferenser. Koden – kallad IDFA (eng: "Identifier for Advertisers) - genereras automatiskt varje gång telefonen startas och nyttjas sedermera av Apple för att möjliggöra målinriktad annonsering mot användaren.

Det är just sådan kod som leder till att användare ibland kan känna sig förföljda eller avlyssnade av annonsörer vars reklam uppnår särskilt hög träffsäkerhet utifrån vad användaren söker och surfar på online.

Målet med anmälan och den debatt som Noyb nu siktar på att driva vidare tar inte sikte på att Apple ska bestraffas med böter, skriver organisationen. I stället är det själva synen på att följa användare som den digitala rättighetsgruppen vill uppmärksamma.

"IFDA ska inte bara beläggas med restriktioner. Den bör stoppas helt. Förföljelse måste vara undantaget, inte regeln", säger Noyds jurist Stefano Rossetti i ett pressmeddelande.

Rättsfallet där Noybs och Max Schrems arbete mot Facebooks användardatahantering har lett fram till en dom där det sociala mediet förbjudits att föra över användardata från EU-medborgare till USA. Om ordern inte åtlyds riskerar Facebook böter på upp till 4 procent av dess årsomsättning.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?