1515
AMAZON: 2021 SER UT ATT BLI ETT ÅR AV STORA MEDIEAFFÄRER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amazons potentiella förvärv av filmstudion Metro-Goldwyn-Mayer, som först rapporterades under natten till tisdagen svensk tid, skulle innebära att en av de sista oberoende filmstudiorna försvann från marknaden.

Amazon har enligt Variety och The Information under flera veckors tid fört samtal med MGM om en affär där prislappen enligt Variety ska ligga på omkring 9 miljarder dollar.

Rapporterna om affären uppstod samma dag som teleoperatören AT&T aviserade sina planer på att skapa ett nytt underhållningsbolag genom en fusion med tv-bolaget Discovery, i en affär som skulle värderas till omkring 130 miljarder dollar inklusive skulder, skriver Bloomberg News.

Framgångarna för streamingjättarna Netflix och Walt Disney, där den senare lanserade sin egen lyckade video-on-demand-tjänst efter att år 2018 ha köpt upp innehåll för 71 miljarder dollar från 21st Century Fox, har fått nya aktörer att flockas till marknaden. De planerade förvärven kan komma att göra 2021 till ett rekordår för mediaaffärer, framgår av data insamlade av Bloomberg. Mer än 80 miljarder dollar i uppköp har aviserats så har långt i år, vilket gör det till den mest hektiska perioden för medieindustrin sedan år 2000, när AOL och Time Warner aviserade planer på att gå samman.

MGM har betraktats som ett möjligt uppköpsobjekt i åratal, men har hittills aldrig lyckats slutföra någon affär. Bolaget gjorde en ny kraftansträngning i fjol, när Wall Street Journal rapporterade att bolaget hade anställt rådgivare för att samla in anbud. I arbetet med att få till en affär, hade MGM velat trycka på den ökande spridningen av streamingtjänster, vilket anses ha ökat efterfrågan på stora samlade kataloger av högkvalitativt tv- och filminnehåll.

MGM ska också ha diskuterat andra scenarion med de stora teknikbolagen. MGM, vars katalog bland annat innehåller Rocky-filmerna och När lammen tystnar, förde samtal med såväl Apple som Netflix om att ta den kommande James Bond-filmen direkt till streamingsoffan. Men MGM kom till slut fram till att bolaget trots allt har en skyldighet att ge filmen en biografpremiär, som för tillfället är planerad till den 8 oktober i USA.

Amazon, å andra sidan, håller på att rumstera om rejält i sin underhållningsverksamhet i och med återkomsten av den långvarige chefen Jeff Blackburn. Han lämnade tillfälligt e-handelsbolaget för att i stället börja arbeta för ett venture capital-företag i Silicon Valley, Bessemer Venture Partners, men har nu återvänt för att styra Amazons hela underhållningsdivision, inklusive streamingtjänsten Prime Video, Amazon Studios och videochatstreamingsajten Twitch.

Amazons bud på MGM hanteras enligt Variety av videochefen Mike Hopkins, som uppges förhandla direkt med MGM:s ordförande Kevin Ulrich.

MGM:s rötter sträcker sig tillbaka till en sammanslagning på 1920-talet mellan Marcus Loews Metro films med ett filmbolag lett av Hollywoodlegenden Louis B. Mayer. Trots att MGM producerade berömda storfilmer som Dr Zhivago och 2001: Ett rymdäventyr pressades bolaget av och till av finansiella problem under den andra halvan av 1900-talet. Under årtiondena ägdes bolaget periodvis av Time Inc, CNN:s grundare Ted Turner och, flera gånger, av den numera avlidna miljardären Kirk Kerkorian.

Numera är bolaget en av de sista stora filmstudior som finns kvar i Hollywood. Time Warner ägs numera av teleoperatören AT&T, Disney har lagt beslag på 21st Century Fox, Paramount ägs av ViacomCBS och Universal Pictures kontrolleras av Comcast.

Det har tidigare förekommit talrika spekulationer om att Amazon skulle vilja köpa bolag inom underhållningsindustrin. Bolaget har tidigare setts som en möjlig köpare av AMC Entertainment, världens största biografkedja och även ägare till svenska Filmstaden. Detta bolag ska dock inte sammanblandas med AMC Networks, som driver ett flertal kabeltv-kanaler, och samma ihopblandningsproblem gäller för övrigt för filmstudion MGM i relation till kasinobolaget MGM Resorts. När nyheten först kom ut om Netflix intresse för MGM, fick det tillfälligt MGM Resorts att stiga uppemot 6 procent, innan aktien snabbt – och lite generat - föll tillbaka igen.

I den amerikanska förhandeln har Amazon vid 15-tiden stigit knappt 1 procent. MGM Resorts, som är orelaterat till branschen, var fortfarande är upp 1,7 procent. Walt Disney ligger i det närmaste oförändrat. ViacomCBS steg en dryg procent i förhandeln medan Comcast var upp drygt en halv procent. AT&T, som hanterades efter måndagens storaffär med Discovery, föll däremot 6 procent inför öppningen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?