1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA YTTERLIGARE NÅGOT UPP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna ytterligare något upp på tisdagen efter att i måndags ha stigit till nya rekordnivåer på årets första börsdag.

"Det saknas knappast orosmoln inför 2022 men på börserna har året startat med flaggan i topp", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Virusspridningen av covid-19 har accelererat världen över genom den mer smittsamma omikron-varianten, men signaler om att viruset kan vara mindre farligt har bidragit till optimism.

På måndagen steg det svenska storbolagsindexet OMXS30 1,0 procent till rekordnivån 2.444 efter uppgångar för flera cykliska företag. På tisdagen väntas den svenska aktiemarknaden öppna 0,4 procent upp enligt IG Markets förhandel. De tyska och franska börsterminerna är försiktigt upp.

I USA steg börsindexet S&P 500 på måndagen med 0,5 procent efter Stockholmsbörsens stängning.

Utvecklingen på de asiatiska marknaderna har på tisdagen varit blandad med uppgångar i Tokyo efter nyårsledigheten. På Hongkongbörsen föll techaktier efter myndighetsbesked om säkerhetsprövning innan aktier kan noteras utomlands.

Det har varit en nyhetsmässig relativt lugn morgon under trettondagsveckan.

Hansa Biopharma har ingått ett avtal med Asklepios Biopharmaceutical för att utvärdera imlifidas som förbehandling till genterapi vid Pompes sjukdom för vissa patienter. Hansa Biopharma kommer att få en betalning på 5 miljoner dollar medan Askbio kommer att ha exklusiv option att ingå ett fullständigt utvecklings- och kommersialiseringsavtal.

Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, har gått på förvärvsstigen igen och köper specialistbolaget M.C.R Mobile Container Repair samt medföljande systerbolag. Under tolvmånadersperioden till september genererade M.C.R-bolagen en omsättning på cirka 124 miljoner kronor med ett ebitda-resultat på 39 miljoner kronor.

Från analysfronten kan konstateras att SEB Equities har sänkt sin riktkurs för Swedbank från 210 till 204 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien stängde vid cirka 185 kronor på måndagen.

Frisq, som utvecklar digitala verktyg för interaktiv kommunikation inom vården, har mottagit ett icke bindande bud på tre dotterbolag om motsvarande 106 miljoner kronor från Kerdos Capital Ventures.

Tisdagen är sista handelsdag för Etrion på Stockholmsbörsen inför avnoteringen. Vidare håller oljekartellen Opec och samarbetspartners ett möte.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?