1515
Annons
APPLE: STÄMMER ISRAELISKA SPION-APP-UTVECKLAREN NSO GROUP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska techkonglomeratet Apple stämmer den israeliska spion-app-utvecklaren NSO Group, som utvecklat mjukvara som hävdas vara ämnad för hackning av Iphone-telefoner.

NSO Group har i ett flertal fall orkestrerat angrepp mot Apples kunder via bolagets servrar och produkter under 2021, hävdar det amerikanska techkonglomeratet. Kritiker och integritetsivrare har vid ett flertal tillfällen anklagat NSO Group som ett av de mest aktiva bolagen som saluför högavancerade hackningsprodukter, enligt stämningsansökan.

Hackningsmjukvarorna som utvecklas säljs först och främst till stater med svagt renommé i fråga om människorätt, där hackning nyttjas av underrättelsetjänsten för att förfölja bland annat oppositionella aktivister och dissidenter. NSO Group har förnekat dessa anklagelser.

Den mest kända mjukvaran som utvecklats av NSO Group är Pegasus, som bland annat påståtts ha använts av Saudiarabiens underrättelsetjänst vid kartläggningen av den Washington Post-anställde skribenten Jamal Khashoggi. Journalisten var en av Saudiarabiens mest namnkunniga publicister, som flyttat till USA och vänt regimen ryggen innan han spårades upp, förleddes in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och mördades år 2018. Enligt amerikansk underrättelsetjänst var det Saudiarabiens administrative ledare, kronprins Mohammed bin Salman, som beordrat mordet.

Det är inte första gången NSO Group stäms av de bolag vars kunder och användare drabbats av hackningsprogramvarorna. Meta, som är det nya namnet på Facebooks moderbolag och som också äger Whatsapp, den app som misstänks ha använts för Saudiarabiens spionage på Jamal Khashoggi, stämde NSO Group 2019.

Whatsapps vd, Will Cathcart, skrev i en tweet på tisdagen att det är viktigt att techbolagen gör gemensam sak för att slå tillbaka mot utvecklare som möjliggör spionageprogramvaror.

I ett uttalande för Wall Street Journal skriver NSO Group att bolagets teknik bidragit till att rädda tusentals liv genom en teknik som river hål i pedofil- och terrornätverk och att det är den typen av legal tillämpning som mjukvarorna utvecklas för.

Tidigare i november införde Vita huset exportstopp mot NSO Group, mot bakgrund av att administrationen menar att bolaget utvecklat och sålt spionprogramvaror som används av utländska regeringar för att spionera på regeringsrepresentanter, journalister, affärsfolk, aktivister, forskare och ambassadspersonal.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera