Annons
Biltillverkare blickar mot järnbaserade batterier för att kunna bygga billigare elbilar
Flera biltillverkare planerar att börja använda järnbaserade batterier, LFP (litium-järn-fosfat), för att kunna bygga billigare elbilar. Det rapporterar Wall Street Journal.

LFP är billigare eftersom de inte inkluderar nickel och kobolt, två metaller som förekommer i batterier för elbilar som säljs i Nordamerika och Europa. I Kina är det däremot LFP som gäller.

Medan LFP är billigare har de en nackdel. Eftersom de saknar nickel och kobolt kan de inte generera samma energidensitet, vilket innebär att fordonen får en kortare räckvidd. Dessutom är LFP-leverantörerna idag starkt koncentrerade till Kina, vilket innebär en viss politisk risk.

Efter Ukrainakriget, som lett till högre nickel- och koboltpriser, har marknaden börjat skifta över allt mer till LFP. En aktör som valt dessa batterier för vissa av sina pickuper, SUV:ar och skåpbilar är Rivian.

“Vi är ganska positiva till LFP:er”, sade vd RJ Scaringe i senaste rapportsamtalet.

Även elbilsettan Tesla har börjat införliva LFP i sina bilar de senaste åren, något som inträffade i samband med att produktion inleddes i Kina.

LFP förekommer idag i cirka 15 procent av alla elbilar men tros kunna öka denna andel till 40 procent år 2030, enligt UBS.
Source: FinWire News
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera