1515
BÖRSEN: EVOLUTION TYNGDE I SMÅSUR VECKOSTART, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen utvecklades svagare än sina europeiska motsvarigheter på måndagen. Stigande räntor pressade teknikaktier och rekommendationsändringar rörde om i kurslistorna.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent till nivån 2.304. Aktier för närmare 22 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Hälften av aktierna inom OMXS30 avancerade på måndagen och här återfanns H&M med en uppgång på 2,5 procent tillsammans med Volvo, upp 2,6 procent, och Nordea som steg 2,2 procent. Även Autoliv som tilldelats en köprekommendation av Nordea syntes högt upp och adderade 1,6 procent.

De amerikanska räntorna fortsatte upp på måndagen där tioårsräntan rörde sig mot 1,5 procent och satte press på teknikaktier. På Stockholmsbörsen tyngde Evolution storbolagsindexet med en nedgång på 6,5 procent medan Sinch förlorade 4,4 procent.

Spelsektorn gick överlag svagt där Betsson pressades 9 procent av en rekommendationssänkning till behåll från DNB Markets. Banken menade att de senaste turerna med uppsagd vd och avgående styrelseordförande tyder på att det är något som inte står rätt till i bolaget. DNB pekade även på att det finns en oro kring den kommande omregleringen i Nederländerna från nya direktiv som presenterades av myndigheterna i förra veckan.

Collector steg 6,7 procent efter att ABG Sundal Collier höjt sin rekommendation till köp. Trots att aktien gått starkt de senaste tolv månaderna finns det mer att ge, menade analyshuset. Handelsbanken Capital Markets lyfte å sin sida fram Renewcell och har inlett bevakning med rekommendation köp till riktkurs 400 kronor och aktien belönades med en uppgång på närmare 10 procent till 219 kronor.

RNB ska byta inriktning och säljer sin befintliga verksamhet Brothers och avser genom apportemission köpa medicinteknikbolaget Coala Life. Aktien föll drygt 13 procent.

Inkluderingen av patienter i Nanexas fas 1-studie med NEX-18 har pausats. Nyheten mottogs inte väl och aktien föll 17 procent.

"De måttliga hudreaktioner som uppkommit skiljer sig något från den milda reaktion som normalt uppstår efter administrering av 5-azacitidin. För att klargöra vad detta beror på gör Nanexa tillsammans med klinikerna en utredning inklusive biopsier av den påverkade huden", uppgav bolaget.

I forskningssektorn har Lipidors fas 3-studie med läkemedelskandidaten AKP02 för behandling av psoriasis godkänts av den indiska läkemedelsmyndigheten. Som tidigare har meddelats förväntas resultat från studien under första halvåret 2022. Aktien handlades upp 2,4 procent.

VO2 Cap har genom portföljbolaget Leeads skrivit två nya samarbetsavtal som löper på tre år och bedöms tillföra en omsättning om 12 miljoner kronor per år. Beskedet gillades av marknaden och aktien belönades med en uppgång på som mest över 20 procent, men vid stängning hade uppgången mattats av till 7 procent.

Intellego Technologies steg 9,9 procent efter att ha tecknat ett avtal för bolagets UVC-produkter med den thailändska distributören Unitech Healthcare som samtidigt lägger en order värd 20.000 euro.

Börsveckan satte i senaste numret köpråd på bland annat Fractal Gaming som steg 7,5 procent.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 måndag den 27 september


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?