1515
EU: DRAR ÅT SNARAN RUNT TOPPLISTA ÖVER 20 "BIG TECH"-BOLAG - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s myndigheter sammanställer för närvarande en lista av runt 20 "big tech"-bolag, skriver Financial Times. Bland annat Apple och Facebook finns med på "topplistan" med bolag som kommer bli föremål för nya och mer stringenta regler ämnade att minska risken för marknadsmissbruk.

Myndigheternas plan är att säkerställa att de stora plattformsbolagen på internet hörsammar tuffare reglementen än mindre konkurrenter, enligt Financial Times källor. Det inkluderar regler som tvingar storbolagen att dela data med konkurrenterna, samt att en högre grad av transparens vidtas i fråga om datainsamling.

En rad kriterier ligger till grund för urvalet av bolag, inklusive marknadsandel och antal användare samt om konkurrenter inte kan verka utan att gå via storbolagets plattform. Därför är så väl Facebook, Google, Amazon och Apple troliga som komponenter i listan, noterar Financial Times.

Det är dock inte enbart fråga om bestraffningsåtgärder i form av böter för de bolag som bevisas missbruka sin marknadsställning, enligt källorna. EU kommer även tvinga bolagen att öppna sina plattformar och ge tillgång till data för konkurrenter.

I extremfall ska också EU förbehålla sig rätten att bryta upp monopolistiska bolag, men endast om bolag vägrar följa myndighetsorder om att sälja av enheter för att öppna konkurrensen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?