1515
HUAWEI: UPPMANAR PTS AVVAKTA MED 5G-AUKTION PGA JURIDISKT KAOS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kinesiska telekombolaget Huawei anser att onsdagens beslut från Kammarrätten kring vad som gäller för den kommande auktionen av 5G-licenser innebär en dramatiskt ökad osäkerhet för den fortsatta processen.

Det skriver Huawei Sverige i ett pressmeddelande där bolaget menar att risken är överhängande för ännu mer långtgående förseningar i 5G-utbyggnaden.

Kammarrätten i Stockholm beslutade på onsdagen att förbudet mot att använda Huaweis produkter i det svenska 5G-nätet är överklagbart och att Huawei som leverantör kan föra en sådan talan, även om den tillfälligt häver förvaltningsrättens inhibition av vissa av villkoren för den kommande auktionen av 5G-licenser.

"Kammarrätten har kommit fram till att den slutliga utgången i målet är 'oviss', vilket innebär att det juridiska kaoset fortsätter. Marknaden måste nu räkna med att PTS-beslutet kommer att rivas upp och att PTS därmed får börja om ärendet från början. Detta riskerar att leda till ytterligare förseningar och kaos", säger Huaweis advokat Ola Hansson i en kommentar, enligt pressmeddelandet.

Han påpekar också att beslutet är en "svår motgång" för PTS, eftersom det står klart att myndigheten begått fel i tillståndsprocessen när den valde att inte betrakta Huawei som part och inte konsulterade bolaget. Nu är det fastslaget att Huawei har rätt att överklaga och är part i tillståndsprocessen.

Kammarrätten har genom beslutet inte tagit slutlig ställning i målet. Den prövningen kommer att fortsätta i Förvaltningsrätten i Stockholm samtidigt som Förvaltningsrättens interimistiska beslut om inhibition av vissa villkor i Post- och telestyrelsens (PTS) beslut från den 20 oktober dock hävs.

"Det ligger inte i någons intresse att 5G-auktionen hålls medan det fortfarande pågår en rättslig prövning i domstolarna. Huawei uppmanar därför PTS att avvakta den slutliga rättsliga prövningen och inte inleda auktionen med de tydliga osäkerheter som råder. Konkurrensen sätts helt ur spel om PTS väljer att gå vidare med auktionen utan fastställda villkor för vilken utrustning som kan användas", säger Kenneth Fredriksen, vice vd för Huawei CEE och Norden.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?