1515
BÖRS: VITA HUSET BEVAKAR REDDIT-FENOMENETS UTVECKLING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den omfattande handel som noterats i några av börsens högst blankade aktier de senaste dagarna har blivit en fråga som också nått Vita huset och den nytillträdda Bidenadministrationens ekonomer.

I ett uttalande på onsdagen sade pressektreteraren Jen Psaki att Joe Biden är informerad om Reddit-fenomenets utveckling och att arbetslaget av ekonomer med finansminister Janet Yellen i spetsen "övervakar" fenomenet.

Handeln var under onsdagen periodvis så frenetisk att populära app- och nätmäklare som Robinhood, TD Ameritrade och E-Trade kollapsade. Flera av dem införde restriktioner mot att handla i Gamestop och instrument som relaterade till butikskedjans aktie.

Gamestop-aktien har den senaste veckan blivit samtalsämnet framför andra i finansvärlden sedan en forumtråd med 2,5 miljoner följare på Reddit startat vad som kallats en omvänd blankarattack via aktien.

Flera hedgefonder, som blankat aktien i tron att kursen skulle falla, tvingades efter den kraftiga uppvärderingen att köpa tillbaka aktien för att täcka positioner. Detta har drivit upp kursen ytterligare. Flera stora namn inom sektorn av blankarspecialister och hedgefonder bekräftade på onsdagen att de gått ur Gamestop-blankningar för att inte riskera portföljkollaps. Aktien har handlats upp med 700 procent de senaste fem handelsdagarna.

Även börsoperatören Nasdaqs vd, Adena Friedman, stod för flera uttalanden i ärendet på onsdagen.

Anonyma poster på sociala medier som driver ett upplägg där aktier "pumpas och dumpas" – först köps, omtalas, och därefter säljs, kan föranleda handelsstopp.

"Om vi ser ökat tryck på sociala medier och kan matcha detta till ovanlig handelsaktivitet, så kan vi stoppa handeln och utreda situationen. Därefter kan vi skicka vidare ärendet till ekobrottsmyndigheten och finansinspektionen", sade hon till CNBC.


Vill du höra mer om det kurskaos som sätts i samband med uppmärksamheten kring Reddit? Lyssna på Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney: Reddit-dårarna, Gamestop-döden och blankarpanikens historia. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastplattformar, bland annat på <i>Spotify</i>.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?