1515
GOOGLE: ANKLAGAS FÖR HEMLIGT KONKURRENSSAMARBETE MED FACEBOOK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tio republikanskledda amerikanska delstater har öppnat en ny front i kampen mellan de stora teknikbolagen och myndigheterna, enligt en stämning från Texas justitiedepartement.

Google anklagas för att ha arbetat i maskopi med Facebook och således nyttjat sin monopollika makt över den digitala annonsmarknaden för att slå ut konkurrenter.

Anklagelserna läggs fram två månader efter att justitiedepartementet DOJ tog upp en stämning mot Googles sökmotordominans, som gör gällande att bolaget samverkat med ett nätverk av konsulter och partneravtal med andra bolag för att blockera sökmotorkonkurrenter.

Fallet inkluderar också Apple, som Google anklagas för att ha tecknat avtal värda 12 miljarder dollar bara i fjol, i syfte att stärka monopolet. Apple hålls dock i nuläget inte medskyldiga till något brott i DOJ-utredningen, skriver Financial Times.

"Google har vid upprepade tillfällen nyttjat sin monopolmakt för att kontrollera prissättning och ingå hemliga och brottsliga anti-konkurrenssamarbeten", sade Texas delstatsåklagare Ken Paxton på onsdagen.

Flera ytterligare delstater ska ha stått i färd med att ge stöd till anklagelseakten mot Google, men dragit sig tillbaka sedan nämnde Ken Paxton anklagats för korruption av flera medarbetare i hans stab.

Google har avfärdat anklagelserna mot bolaget.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?