1515
BÖRSEN: VERKSTAD UPP, FORTSATT RUSNING I CHECKIN, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde tisdagen uppåt i linje med de ledande Europabörserna och positiva USA-terminer efter måndagens helgledighet i USA och Storbritannien. Utvecklingen på Asienbörserna var blandad under morgonen när investerarna höll ögonen på de kinesiska inköpschefsindexen för industrin som kom in marginellt över analytikernas förväntan.

Indexet OMXS30 med de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen var klockan 09.45 upp 0,9 procent till 2.262 efter måndagens indexnedgång på 0,6 procent. Aktier för 2,5 miljarder kronor omsattes på den tidiga tisdagsförmiddagen.

I topp i indexet låg Boliden med en uppgång på 2,7 procent. Atlas Copco steg 1,4 procent med stöd av att Kepler Cheuvreux har höjt rekommendationen till behåll från minska. Även andra verkstadsbolag som Sandvik, SKF och Volvo lyfte runt 2 procent.

Svagast gick Astra Zeneca som backade 0,6 procent. Kinnevik var högst omsatt, men med liten kursrörelse, efter måndagens 5-procentiga avancemang.

Hansa Biopharma klättrade 11 procent sedan RBC Capital Markets höjt sin riktkurs med 13 procent och upprepat sin outperform-rekommendation, alltså en slags köprekommendation.

Registrerings- och inloggningsaktören Checkin.com rusade utan tydliga nyheter ytterligare 15 procent till 127 kronor, eller till ett samlat marknadsvärde för aktierna vid 3,3 miljarder kronor. Inför noteringen förrförra torsdagen var värderingen 15:50 kronor per aktie, vilket innebär att aktien har åttafaldigats på mindre än två veckor.

Nokia har tecknat patentlicensavtal med Daimler som innebär att Daimler får använda Nokias mobiltelekomteknik och att Nokia får betalt för det. Parterna har även kommit överens om att förlika i alla pågående rättsliga tvister mellan dem. Nokia-aktien var upp 0,6 procent.

Bland andra vinnare fanns Xano Industri som adderade 10 procent efter att ha meddelat förvärv på måndagseftermiddagen, den relativt nynoterade life science-investeraren Linc som steg 8 procent och utbildningsföretaget Academedia som ökade 6 procent.

På förlorarlistan syntes Idun Industrier och Arla Plast som sjönk 4 procent vardera samt e-handelsbolaget Pierce som backade 3 procent.

Brent-oljepriset har på morgonen tagit sig över 70-dollarstrecket. Lundin Energy steg 2,6 procent.

Storbankaktierna utvecklades ungefär som index med uppgångar på närmare 1 procent. Finansinspektionen anser att den expansiva politiken behöver normaliseras gradvis. Det kontracykliska buffertvärdet kommer att höjas steg för steg och pausen i amorteringskravet kommer att avslutas som planerat. Samtidigt uppger myndigheten att den nuvarande rekommendationen om återhållsamhet vid aktieutdelningar som gäller till september för banker inte ser ut att behöva förlängas.


Graf: OMXS30 tisdagen den 1 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?