1515
TESLA: KINA BEORDRAR SÄKERHETSUPPDATERING FÖR NÄSTAN ALLA BILAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesiska myndigheter har begärt av den amerikanska elbilstillverkaren Tesla att nästan alla bilar som producerats för marknaden – 285.000 stycken - ska uppdateras på grund av säkerhetsproblem, framgår av en myndighetsorder som skickades ut under helgen.

Ordern beskrivs i internationell affärspress som "ett tungt slag" mot Teslas Kinaambitioner och innebär att 210.000 lokalt producerade Model 3, 39.000 lokalt producerade Model Y och 36.000 importerade Model 3 ska genomgå säkerhetsåtgärder. Det är i princip hela den kinesiska flottan av Teslas bilar, enligt Bloomberg News.

Enligt myndigheten kan fordonens system med självkörandeförmågor, det så kallade "auto pilot", aktiveras automatiskt och då leda till krascher på grund av plötslig acceleration.

I de flesta fallen kommer Tesla kunna uppdatera mjukvaran med en lappning som sker online till de uppkopplade bilarna.

Tesla har bett om ursäkt via ett officiellt supportkonto på det kinesiska sociala mediet Weibo.

Den kinesiska pressen mot Tesla har dock varat över längre tid, bland annat inkluderande en vida omrapporterad konsumentprotest vid en bilmässa i Shanghai i april.

En månad tidigare hade myndigheter också infört restriktioner mot Teslafordon, som inte längre får köras i vissa säkerhetsklassade områden på grund av påstådd datainsamling och nyttjande av övervakning via bilens sensorer och inbyggda kameror.

Kinas åtgärder mot Tesla har av vissa bedömare tagits som ett svar på USA:s sanktioner mot telekombolaget Huawei, som mot sitt förnekande anklagas för spionage.

Tesla har i sin tur hävdat att all kinesisk data lagras lokalt i Kina och inte delas med amerikanska myndigheter.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?